Az elmúlt időszakban a lakosság közül többen aggodalmukat fejezték ki Körmenden egy a városban kóborló róka miatt, ezért a Körmend FM Rádió megkereste a helyi önkormányzatot.

Már hetekkel ezelőtt megtették a szükséges lépéseket az állat miatt.

A rádió Facebook oldalán olvasható, hogy a rókákat belterületen nehéz befogni, mivel lakott területen kilőni nem lehet őket és csak úgynevezett élvefogó csapdákat lehet bevetni ellenük, ami meg is történt.

Magyarprszágon már több mint húsz éve tesznek ki vakcina tartalmú csalétket a rókáknak évente kétszer, a tavaszi és az őszi időszakban. Ennek köszönhetően veszett rókát évek óta nem találtak.

A szakemberek azt javasolják, ha rókát látnak, kerüljék el, esetleg tapsolással, kiáltással ijesszék el, és hagyjanak neki elég helyet a menekülésre. Az állat támadásától sem kell tartani, mivel tart az emberektől és csak akkor támad, ha saját, vagy kölykei életét félti.

A rókák mozgását nem lehet korlátozni, azonban sokat tehetünk azért, hogy elkerüljék közvetlen lakókörnyezetünket. Mivel a vadászat mellett szívesen „kukáznak”, a kutyáknak, macskáknak kitett étellel szinte magunkhoz vonzzuk őket. Tartsuk zárva a szeméttárolókat, komposztálókat, és semmiképpen ne etessük az állatokat.

(Körmend FM Rádió Facebook oldala)