Kids Save Lives in Hungary: Október 16 – újraélesztés napja

0
67

Kids Save Lives in Hungary: Kik is vagyunk és miért csináljuk?

A kórházon kívüli keringésmegállás az első vezető halálok a fejlett országokban. Ha növelni tudnánk a laikus segítségnyújtás és a megkezdett újraélesztések arányát a mentő megérkezését megelőzően, évente kb. 200,000 életet lehetne megmenteni világszerte. És hogy miért olyan fontos a laikusok szerepe? A keringésmegállást követően kb. 3-5 percen belül elkezd elhalni az agyszövet. Sajnos az esetek nagy részében a mentő kiérkezése ennél több időbe telik. Tovább erősíti a laikusok felelősségét, hogy a legtöbb keringésmegállás otthon következik be és ott is kerül észlelésre. Ennek ellenére a legtöbb ember fél tőle, hogy valamit rosszul csinál, ezért inkább neki sem áll az újraélesztésnek.

Az utóbbi évek/évtizedek tudományos eredményei alapján jól látható, hogy a cselekedni képes laikusok számának növelésére az egyik leghatékonyabb módszer, ha az ismeretek átadását már gyermekkorban elkezdjük. Ezzel a céllal számos nemzetközi kezdeményezés indult, közülük mindenképpen kiemelendő a WHO által is támogatott „KIDS SAVE LIVES“ kampány, mely az utóbbi években a világ minden pontjára eljutott. A kezdeményezés fő elve, hogy vilgászerte minden gyermeknek legkésőbb 12 éves életkoráig kellene tanulnia újraélesztést, melyre évente 2 óra ráfordítás elegendő lenne.

A témával hosszú évek óta foglalkozunk hazánkban is, mely során elindítottuk a „Kids Save Lives in Hungary“ kampányt (a nemzetközi, WHO által is támogatott Kids Save Lives kezdeményezéssel szorosan együttműködve), melynek keretein belül gyerekeknek tanítunk elsősegélynyújtást és ezen belül újraélesztést, nagyon pozitív eredményekkel és tapasztalatokkal.

Bővebb információt itt találtok: https://www.facebook.com/KidsSaveLivesinHungary.

Az eddigi legnagyobb rendezvényünk egy flashmob keretein belül valósult meg, melyen több, mint 500 óvodás és általános iskolás gyermek vett részt:

https://www.youtube.com/watch?v=hBN76L0JhF0  https://www.youtube.com/watch?v=2a6Jji2Ul2k

A flashmob és ehhez hasonló nagyobb rendezvények célja inkább a népszerűsítés, de ezen kívül nagyon fontos a minőségi oktatás. Ennek elérése érdekében rendszeresen járunk óvodákba, általános- és középiskolákba, ahol megtartjuk programjainkat.

Ezeken kívül rendszeres résztvevői vagyunk különböző intézmények egészségnapjainak, de óvodán/iskolán kívüli programoknak is.

Volt,    amikor           még     a          “Sötét Oldal”-t           is         magunk          mellé   tudtuk            állítani:

https://www.facebook.com/107636347322244/videos/436050916984135

Ugyancsak célunk, hogy ezen programok a jelenleg elérhető tudományos eredményeknek is megfeleljenek, így a módszereinket tudományos kutatásokkal is igyekszünk alátámasztani, melyeket rendszeresen publikáljuk hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban, valamint az eredményeket szakmai konferenciákon is rendszeresen bemutatjuk.

Akit érdekel ez a vonal, szemezgethet az eddig megjelent munkáinkból:

Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, keressetek minket bátran, csatlakozzatok hozzánk (https://www.facebook.com/KidsSaveLivesinHungary )!