Nagy aktivitást mutat az átigazolási piacon az Egis Körmend kosárlabda csapata. Az idei nyáron öt játékos érkezett a vezetőedző Žiga Mravljak mellett.

A csonka szezon után talán meglepetésre távozott a sikeredző, Matthias Zollner és a helyét az addigi másodedző, Žiga Mravljak vette át.

Az előző szezon légiósai közül Jordon Varnado követtet edzőjét, Zollnert Lengyelországba, a GTK Gliwice együtteséhez. Justin Edwards a kolozsvári U-Banca Transilvania, Frank Turner a hazai rivális Alba Fehérvárhoz szerződött. A kis időt Körmenden töltő Wesley Person jelenleg csapat nélkül van.

A távozók között szerepel a magyar Filipovic Stefan, aki Jászberényben folytatja pályafutását.

A tavalyi keretből továbbra is Körmenden kosárlabdázik Travis Taylor, Ferencz Csaba, Durázi Krisztofer, Tóth Norbert, Németh Ákos, Oroszi Bence, Takács Kristóf, Kiss Benedek, Kiss Mátyás, Érsek Marcell, Balogh Máté és Ralf Martinez.

Visszatér a vasiakhoz Xavier Thames (VEF Riga – Lettország), míg új szerzemény Xeyrius Williams (Akron Zips – NCAA), Jagan Mosely (Georgetown Egyetem – NCAA) és Kenéz Csaba (Falco KC Szombathely utánpótlás), illetve a hétvégén jelentette be a csapat a 23 éves Mócsán Bálint, valamint a kosármagyar Vanja Vukas szerződtetését.

Leon Subotic személyében újabb szlovén szakember csatlakozott a csapat szakmai stábjához, Ő lesz a másodedző.

A mozgalmas nyárról, az átigazolásokról Hajba Ádámmal, az Egis Körmend ügyvezetőjével beszélgettünk.

– Szurkolói szemmel nagyon jónak tekinthető az Egis Körmend idei igazolásai. Mennyire sikerült megvalósítani az elképzeléseket?

Ziga Mravljak vezetőedző kinevezésében az egyik fő szempont az volt, hogy a már elkezdett Fiatal Programot továbbfejlesszük, illetve megpróbáljunk minél több fiatalt beépíteni az első csapat keretébe. Hosszú távon gondolkodva szeretnénk egy fiatalokból álló magyar magot a csapatnál, kiegészítve őket a légiósokkal és mindezt úgy, hogy a légiósok száma évről évre csökkenjen. Szeretnénk, ha a fiatalok között is verseny alakulna ki a csapatba kerülésért, mert az nem jó, ha csak valaki azért kerül bele egy bizonyos helyzetbe, mert nincsen más opció. Az U23-as szabály egy kicsit talán ebből a szempontból kényelmessé teszi a játékosokat, mert mindenképpen szerepeltetni kell őket a szabályozás alapján. Ha viszont közöttük is versenyhelyzet lesz már a saját posztjukon, akkor folyamatosan ösztönözve lesznek a jobb teljesítményre és a fejlődésre is. Egy idő után kiderül, hogy fizikailag, pszichológialiag és játéktudás alapján ki lesz érdemes arra, hogy hosszabb távon a csapatunk erősségévé váljunk. A folyamat során minden bizonnyal lesznek, akik majd egy erősebb bajnokságba és csapatba tudnak tőlünk igazolni külföldre. Lesznek, akik maradnak és lesz olyan is, akivel nem fogunk hosszú távon együttműködni, de a versenysport az egy ilyen kemény világ. El kell felejteni, hogy valakivel azért dolgozunk együtt, mert kedves és jó srác. A lehetőség adott azonban mindenkinek és csak az egyénen múlik, hogy tud-e élni vele vagy sem.

– Teljesnek vehető-e az Egis Körmend kerete vagy még van kiszemelt játékos?

A csapat kerete teljes. Sikerült a vezetőedző által kiszemelt játékosokat leigazolni, valamint sikerült tehetséges fiatalokat is ide csábítani, akik erősítést jelentenek az U18 és U20 csapatnak is, ahol Patai Benjámin és Németh Levente feladata lesz, hogy a felnőtt keret számára megfelelő játékosokat neveljenek belőlük, és további fejlődésük folyamatos legyen. Látható, hogy elég sok fiatal van a csapatnál és az év során az U20 és a felnőtt keret között biztosított lesz az átjárás azok számára, akik ezt megérdemlik.  

– A következő bajnoki idény várható kezdetéről mi is beszámoltunk, mely alapján két kezdési dátummal – október 3. és október 31. – kalkulál a szövetség. Ez alapján a csapat mikor kezdi meg a felkészülést a következő szezonra?

Pillanatnyilag folyamatban van a program kialakítása, várhatóan augusztus közepén kezdi meg a csapat a felkészülést. A pontos programot nemsokára közöljük. A vírushelyzet miatt azonban ez egyelőre még „képlékeny”. Sajnos korábban lebeszélt mérkőzéseket is kellett már lemondani az említett helyzet miatt.

– A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) ajánlást tett közzé a kézilabda-mérkőzések rendezésével kapcsolatban, mely szerint az 500 fős nézőszám sportrendezvények tekintetében nem áll fenn. Várhatóan a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) is hoz ilyen döntés, ajánlást?

Az MKOSZ folyamatosan dolgozik és elemzéseket készít, ennek köszönhető a két lehetséges kezdési időpont is a bajnokságban. Egyébként így van ez a FIBA Europe Cup sorozatban is, ahol szintén két forgatókönyv készül a sorozat lebonyolítására. Egyelőre még nem kaptunk ajánlást ezzel kapcsolatban, de mivel a helyzet gyakorlatilag hetente változik, ezért talán túl korai még egy ilyet kiadni. Egyébként a mi értelmezésünk szerint is a törvények és jogszabályok alapján jelen pillanatban lehetne rendezni bajnoki mérkőzéseket akár teltházzal is. Úgy gondolom, hogy a bajnoki rajt előtt fog csak kiderülni, hogy milyen forgatókönyv szerint tudjuk a mérkőzéseket megrendezni. Nekünk mindenesetre nagyon fontos lenne, hogy hazai pályán minden esetben hat emberrel tudjunk pályára lépni, mivel csapatunk egyik erőssége a haza közönség. Nagyon nehéz lenne nélkülük a játékosoknak is.

Az Egis Körmend kerete:
Balogh Máté, Durázi Krisztofer, Érsek Marcell, Ferencz Csaba, Jagan Mosely, Kenéz Csaba, Kiss Benedek, Kiss Mátyás, Kozma Gergő, Mócsán Bálint, Németh Ákos, Oroszi Bence, Ralf Martinez, Kozma Gergő, Takács Kristóf, Tóth Norbert, Travis Taylor, Xavier Thames, Xeyrius Williams, Vanja Vukas.
Ziga Mravljak – vezetőedző, Leon Subotic – másodedző, Patai Benjámin – edző, Sasa Ogrizovic – erőnléti edző

(9900.hu)