Kávészünet #9 – Hazai forrásból újulhat meg a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély

0
332

Tavaly decemberben jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Magyarország Kormánya visszavonja a körmendi Batthány-kastélyegyüttes fejlesztéséről szóló döntését, melyről mi is beszámoltunk.

Most viszont úgy néz ki, hogy új lehetőség nyílik a felújításra, mégpedig hazai forrásból.

A kastéllyal kapcsolatban Bebes István, Körmend város polgármestere mondta el a véleményét Kávészünet című műsorunk 9. adásában.

Az interjú teljes szövege megtekinthető honlapunkon:

Ha mindezeket figyelembe vesszük a kastély tekintetében, akkor az az Európai Uniós pályázat, amelyen elindultunk, az láthatóan abból a forrásból nem volt megvalósítható. A kormány viszont nem látta azt még, hogy milyen forrásokat kell biztosítani annak érdekében, hogy ez az egész épületegyüttes hatékonyan tudjon működni.

Nem lehetett volna azokból a költségvetési forrásokból végrehajtani, s az azt is jelentette volna, hogy nem tudunk befejezni egy beruházást az adott határidőre és nyilvánvalóan emellett még egy olyan szakmai kérdés is meghúzódott, amikor mi ragaszkodtunk egy helytörténeti múzeum meglétéhez. A koncepció, a kidolgozott koncepció ezt egy kicsit elrakta volna, ami biztos nem találkozott volna a körmendiek érdekeivel.

Éppen ezért, mi a végsőkig harcoltunk, hogy a projekt megmaradhasson, de mivel azért itt voltak finanszírozási kérdések is, voltak szakmai kérdések is. A kormány úgy döntött, hogy az Európai Uniós pályázatot azt ebből a szempontból visszavonja, viszont dolgozik azon, hogy az elkövetkezendő időszakban hazai források segítségével a kastély megújulhasson, azok a pozitív változások, amelyeket egyrészt az Európai Uniós pályázat, másrészt a hazai forrás biztosított volna, azok meg tudjanak valósulni. A döntés az elkövetkezendő időszakban fog megtörténni, ezeknek az előkészítése folyik és nyilván mihelyt addig elérünk, akkor tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.

Mindenesetre ebbe a kérdésbe az a fontos és erre adott válaszban is, hogy azokat az irányokat találjuk meg, amelyek egészségesen tudják biztosítani ennek a kastélyegyüttesnek a fenntartását. Kétféle lehetőség van: az egyik az kimondottan üzleti célú hasznosítás, a másik lehetőség az pedig egy vegyes hasznosítás, amelyben megjelenik azoknak az értékeknek a bemutatása is, amelyet egyrészt a Batthyányak, másrészt a város, térségben élő értékeket próbálja meg az odalátogatók számára bemutatni, másrészről pedig megjelennek azok az üzleti feladatokat, a turisztikai beruházások is, amelyek idevonzzák a turistákat a városba. Mi ennek a második lehetőségnek, a vegyes hasznosításnak a mezsgyéjén haladunk. Mi azt szeretnék, hogy ez a beruházás szolgálja azt is, hogy a fenntartási költségek kitermelhetők legyenek a vállalkozási lehetőségekből, amelyek megjelennek a kastély területén.

Kávészünet, 9. adás – 2020. március 2.

(9900.hu)