A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményben tudatta, hogy nem ért egyet a Szombathelyen Molnár Miklós lemondása miatt megüresedő hely feltöltésével.

Ismeretes, hogy az őszi önkormányzati választásokon Szombathelyen a Jobbik nem indított saját képviselőjelölteket, hanem a Pro Savaria Egyesülettel közösen indultak a választásokon.

Az előzetes ellenzéki tárgyalásokon felállított sorrend alapján Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi elnöke a második helyen szerepelt a Pro Savaria listáján, míg Koczka Tibor a harmadik pozíciót kapta.

A fentiek alapján Balassa lenne a befutó, viszont a Molnár Miklós vezette Pro Savaria Koczka Tibort ülteti be a szombathelyi közgyűlés megüresedett helyére.

A Jobbiknak Molnárék ezen lépésen nem tetszik, melynek közleményükben hangot is adtak: amennyiben a szervezet mindezek ellenére nem Balassa Pétert, hanem egy harmadik személyt jelöl Molnár Miklós mandátumának helyére, azt a Jobbik elfogadhatatlannak, az ellenzéki megállapodás szándékos felrúgásának tartja.

Mindezt alá is támasztják a választási eljárásról szóló törvényre hivatkozva: ha a kompenzációs listáról megválasztott képviselő kiesik, helyére az eredetileg bejelentett listáról a jelölő szervezet által bejelentett jelölt lép.

Megnézve a 2010. évi L. törvényt, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról, akkor a 21.§ (2) bekezdés így fogalmaz:

„Ha a (…) kompenzációs (…) listáról megválasztott képviselő kiesik, helyére az eredetileg bejelentett listáról a jelölő szervezet által bejelentett jelölt lép…”

A jogszabály pontos idézése után mindenki eldöntheti, hogy a Jobbiknak vagy a Pro Savaria Egyesületnek van igaza.

A Jobbik sajtóközleménye:

„Az előzetes ellenzéki tárgyalásokon felállított sorrend alapján Balassa Péter a második helyen szerepel a Pro Savaria listáján, így egyértelmű, hogy az első helyen szereplő Molnár Miklós mandátumának összeférhetetlenség miatt történő visszaadásával Balassa Péternek kell helyet kapnia a szombathelyi közgyűlésben.

A választási eljárásról szóló törvény elég világosan fogalmaz: ha a kompenzációs listáról megválasztott képviselő kiesik, helyére az eredetileg bejelentett listáról a jelölő szervezet által bejelentett jelölt lép. A Jobbik a feltétlen ellenzéki siker érdekében nem indított saját képviselőjelölteket az októberi önkormányzati választáson Szombathelyen, Balassa Péter ezért került a második helyre a Pro Savaria listáján.

Amennyiben a szervezet mindezek ellenére nem Balassa Pétert, hanem egy harmadik személyt jelöl Molnár Miklós mandátumának helyére, azt a Jobbik elfogadhatatlannak, az ellenzéki megállapodás szándékos felrúgásának tartja.”

(9900.hu)