Egyházi fenntartású lehet a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola

0
416
Egyházi fenntartású lehet a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola (Fotó: Jámbori Tamás)
Egyházi fenntartású lehet a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola (Fotó: Jámbori Tamás)

A Szombathelyi Egyházmegye a következő tanévtől egyházi fenntartásba átvenné a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskolát. Az átvétellel kapcsolatban csütörtökön dr. Székely János megyéspüspök tartott tájékoztatót.

A Batthyány Örökségközpont színháztermében tartott szülői-dolgozói fórumon dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök elmondta, hogy rövid időn belül ez már a második tájékoztató, amelyet iskolaátvételi szándék miatt a Szombathelyi Egyházmegye tart, mivel 2019 decemberében Szentgotthárdon került sor hasonló találkozóra. Most pedig a nagy tradíciókkal rendelkező Kölcsey Utcai Általános Iskola fenntartását venné át a Szombathelyi Egyházmegye.

Megyéspüspök Úr hangsúlyozta, hogy egy egyházi fenntartású iskola nagyobb önállósággal tud működni, jobban tud a helyi igényekhez és lehetőségekhez alkalmazkodni, mint az állami fenntartású intézmények. Az egyházi iskolába járó gyermekektől és szülőktől az egyház nem vár és nem kér mást, mint egy hittanra járó gyermektől: heti két hittanóra lenne, közös évnyitó és évzáró szentmise és az egész intézmény légkörét, szellemiségét átjárná a keresztény életszemlélet. Ugyanakkor az egyházmegye megvizsgálja azt a lehetőséget, hogy akik eddig etika órára jártak, azok a jövőben is ezen az órán vegyenek részt.

Mészáros Árpád, a Kölcsey Utcai Általános Iskola igazgatója kiemelte, hogy a diákok – választható módon – emelt szinten tanulhatják a matematikát, valamint a magyar nyelv és irodalom tantárgyat, de hangsúlyos a számítástechnika oktatás is és nagy figyelmet fordítanak az idegen nyelv oktatásra is

A fenntartóváltás csak akkor valósul meg, ha a márciusban megtartott szavazáson a szülők több mint fele erre igennel voksol – ezt már Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) igazgatója mondta. Hozzátette, az egyházi fenntartással megszűnne az iskolára vonatkozó körzetesítés, így az egész városból jöhetnének ide tanulni gyerekek. Ez pedig a két párhuzamos első osztály indítását is biztosíthatná.

Felmerülő kérdések esetén az egyházmegye oldala (martinus.hu) nyújt bővebb tájékoztatást, illetve kérdéseket lehet feltenni e-mailben, az iskolaatvetel@martinus.hu címre küldve.

(9900.hu, martinus.hu / Fotó: Jámbori Tamás)