A magyar kultúra napja – Programok Vas megyében

0
68
Magyar Kultúra Napja

A hagyományokat követve idén is díjátadó gálával köszöntik a magyar kultúra napját Szombathelyen január 22-én az AGORA Művelődési és Sportházban – tájékoztatták az MTI-t a rendezvény szervezői.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Novák Edina, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ munkatársa elmondta: az ünnepi gálán elismeréseket adnak át azoknak a szakembereknek akik hosszabb ideje kiemelkedő munkát végeznek a város kulturális életében, illetve tevékenységükkel támogatják a kultúrát.

Hozzáfűzte: az ünnepi gálaműsorban közreműködnek a város iskolái, civil szervezetei, kórusok és táncegyüttesek.

Az irodalom, a képzőművészet és a zene műhelytitkaiba enged bepillantást idén a szombathelyi Weöres Sándor Színház megemlékezése, amely a Thea-tér programsorozat része és amely a Miért szép? kérdésre keres választ – közölte Gombás Mónika, a színház sajtóreferense.

Az este folyamán megnyílik Gyécsek József képzőművész kiállítása, Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a teátrum igazgatója legkedvesebb verseiből ad elő részleteket és személyes irodalmi élményeit osztja meg a hallgatósággal, Mérei Tamás csellóművész pedig a zeneirodalom gyöngyszemeiből válogat és személyes történetekkel színesíti az előadást, végül levetítenek egy Gyécsek József művészetéről szóló filmet is.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár egy olyan saját készítésű rövidfilmmel kapcsolódik a magyar kultúra napjához, amely a háttérben dolgozó könyvtáros szakemberek munkáját, a kultúrához fűződő személyes viszonyát szeretné az általuk felolvasott versekkel, prózarészletekkel bemutatni – tájékoztatott Bozzai Judit, a könyvtár munkatársa. A filmet január 22-től az intézmény hivatalos honlapján teszik majd elérhetővé, valamint felkerül majd a legnagyobb közösségi portálra is.

A magyar kultúra napján mutatják be Kőszegen Tóthárpád Ferenc A kultúra kőszegi fellegvára – Egy kisváros művelődéstörténetéből című könyvet – közölte Pócza Zolán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója. A kötet szavai szerint arról szól, hogy a közösségszervezést milyen egyéni, társadalmi igények alapján végezték Kőszegen a kezdetektől napjainkig.

(9900.hu)