A 2019-es év végén a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy visszavonják a körmendi Batthány-kastélyegyüttes fejlesztéséről szóló döntést.

A kastély vagyonkezelési jog Körmend Város önkormányzatánál van, amit meg is szeretnének tartani.

Körmend hosszú évek óta harcol a kastélyegyüttes teljes körű megújításáért, aminek eredménye lett, hogy több milliárd forint értékben felújítják és fejlesztik különböző forrásokból.

A Kormány a 1781/2019. (XII. 23.) Korm. határozatában a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részét képező egyes projektek visszavonásáról, valamint az így felszabaduló források átcsoportosításáról döntött. Ennek keretében a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, mint kedvezményezett eláll a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részét képező, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében támogatott GINOP-7.1.1-15-2016-00025 azonosító számú, „A körmendi Batthyány-Strattmann-kastély turisztikai célú fejlesztése” című, projektre vonatkozó támogatási szerződéstől.

Bebes István, Körmend polgármestere a vaol.hu internetes portálnak elmondta, hogy

– Váratlanul ért a döntés, mindezek ellenére azonban továbbra is harcolunk, hogy a kastély valóban régi pompájában tündököljön és méltó módon tudjunk emléket állítani a Batthyány család munkásságának és az általuk létrehozott értékeknek. Bízunk abban, hogy a kormány továbbra is partner lesz ebben a harcban és munkában.

(9900.hu, vaol.hu)