Megalakult Szombathely közgyűlése

0
78

Megalakult Szombathely város közgyűlése, az október 23-ai ünnepi alakuló ülésen letette hivatali esküjét Nemény András, a város többpárti ellenzéki jelöltként megválasztott polgármestere, átvették mandátumukat és szintén esküt tettek az önkormányzati képviselők.

Nemény András beszédében hangsúlyozta: minden szombathelyi polgármestere kíván lenni, nem tesz majd különbséget a képviselők és képviselői körzetek között, a közgyűlés minden tagjával együtt szeretné vezetni a várost, amelynek minden részét fejleszteni kívánja.

Megemlítette a város rendszerváltás utáni polgármestereit – Wagner Andrást, Szabó Gábort, Ipkovich Györgyöt és Puskás Tivadart -, felsorolva városvezetői érdemeiket, mindazt a fejlődést, amely polgármesterségük idejét a leginkább jellemezte.

Szombathelyen az október 13-i önkormányzati választáson az Éljen Szombathely! Egyesület vezette ellenzéki szövetség – amelynek tagja volt a Momentum, a DK, az MSZP, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, az LMP, a Szolidaritás és a Mindenki Magyarországa  – 11 mandátumot szerzett a 21 tagú közgyűlésben.

A Fidesz-KDNP nyolc mandátummal rendelkezik, a Pro Savaria Egyesületnek egy listás mandátum jutott, és egy függetlenként induló is helyet kapott.

Az ellenzék által támogatott Nemény Andrásra 16 762-en voksoltak, a Fidesz-KDNP jelöltjeként induló Balázsy Péter 16 363 szavazatot kapott.

Kompenzációs listán a várost ezután irányító ellenzéki szövetség két mandátumhoz, a Fidesz-KDNP három mandátumhoz, a Pro Savaria pedig egy mandátumhoz jutott.

 Balázsy Péter kedden a Facebook-oldalán jelentette be, hogy lemond listán szerzett mandátumáról.

A várost vezető ellenzéki szövetségnek a kihirdetett eredmény szerint a polgármester szavazatával együtt önállóan is megvan a döntésképességhez szükséges közgyűlési többsége.

(MTI / Fotó: Szombathely Megyei Jogú Város Facebook oldal)