Első felvonás után előny a Falconál

0
401
Egis Körmend - Falco KC Szombathely 70-77
Egis Körmend - Falco KC Szombathely 70-77

Az Egis Körmend kosárlabda csapata nagyot küzdött, de ez a mai napon nem volt elegendő a megyei rivális Falco KC Szombathely ellen a férfi kosárlabda NB I bajnoki döntőjének első mérkőzésén.

Egis Körmend – Falco KC Szombathely
70-77 (18-21, 22-16, 15-24, 15-16)

Körmend, 2000 néző. Játékvezetők (MKOSZ ellenőr): Földházi Tamás, Kapitány Gellért, Török Róbert (Nagy József)

Egis Körmend: Thames 12/3, Bradford 9/3, Ferencz 9/3, Price 16/6, Hammonds 18/6. Csere: Csorvási 6, Németh -. Vezetőedző: Matthias Zollner

Falco KC Szombathely: Váradi 10/6, Curry 6, Perl 14, Bruinsma 9, Reddic 13. Csere: Tóth N. 2, Govens 15/6, Balmazovics 8/6, Bíró O. -. Vezetőedző: Gasper Okorn

Képgaléria 1. félidő Képgaléria 2. félidő

Az állás 1:0 a Falco KC Szombathely javára.

[poll id=”77″]

A Vas megyei két gárda a 2007/2008-as idény után második egymás elleni döntőjére készült: 11 évvel ezelőtt a Szombathely szerezte meg eddigi egyetlen bajnoki címét. A Falco idén könnyedén, 3-0-lal búcsúztatta a címvédő és sok sérültet nélkülöző Szolnokot az elődöntőben, így pihenten várhatta sorozatban harmadik fináléját.

Az alap- és középszakaszgyőztes, így pályaelőnyt élvező körmendiek ugyanakkor a vártnál nehezebben, 3-2-re verték meg a Pécset. Matthias Zollner vezetőedző számára az “erőltetett menet” mellett az is fejtörést okozhatott, hogy egyik kulcsemberére, a horvát Mario Delasra súlyos térdsérülés miatt már nem számíthat az idényben. A szezonban a Falcót már háromszor legyőző Körmend tizedszer jutott be az NB I fináléjába, melyet háromszor nyert meg.

A 2018/2019-es döntőt a vendég Szombathely kezdte jobban, amely főként a válogatott Perl Zoltán révén 10-6-ra, majd 16-13-ra is vezetett. A házigazdák Ferencz Csaba triplájával egyenlítettek 18-18-ra, aki 11 évvel ezelőtt is ott volt a vasi végjátékban.

A második negyedben a magyar válogatott Govens Darrin kosaraival hét ponttal elhúzott Gasper Okorn együttese (22-29), ám a Körmend egy 9-0-s rohammal fordított. A nagyszünetben 40-37 volt az állás, az első félidő legeredményesebbje a hazaiakat erősítő Leyton Hammonds lett 12 ponttal.

Térfélcsere után maradt a kiélezett és közönségszórakoztató csata, váltakozva vezettek a csapatok, Hammonds pedig megszerezte 18. pontját. A reklamáló Matthias Zollner technikai hibája tovább borzolta a kedélyeket, a záró játékrész 55-61-ről indult. Ekkor a vendégek elsősorban Govensnek köszönhetően tíz pontra megléptek a Városi Sportcsarnokban (55-65), az előny azonban hamarosan elolvadt, így a hajrá is izgalmasan alakult. Az utolsó perc 70-75-tel kezdődött, a szurkolók italt locsoltak be a pályára, takarítási szünet következett, a végeredményt pedig Váradi Benedek állította be két büntetővel.

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó döntő második mérkőzését kedden vívják Szombathelyen 18.30-as kezdéssel.

Matthias Zollner (Egis Körmend, vezetőedző):Mindenekelőtt gratulálok mindkét csapat szurkolótáborának, ahogy azt mindannyian mondták már, remek hangulatot teremtettek ma, igazi play-off hangulat volt. Ezenkívül gratulálok még a Falco edzőjének az első győzelem megszerzéséhez. Úgy gondolom a különbség a két csapat között a mai mérkőzésen támadásban volt. A Falconak 13 pontot szerzett második esélyből, amíg mi egyet sem, és lepattanókból is hússzal többet szereztek. Az egyik oka ennek természetesen az, hogy nagyon hiányzik Mario, a másik pedig az, hogy ezen csapatként van még mit dolgozni és javítani. Ennek ellenére büszke vagyok és úgy gondolom mindenki büszke lehet arra, ahogy küzdöttünk és visszajöttünk azokból a két-három nehéz helyzetekből, amikor 10 pont hátrányban voltunk, de visszajöttünk, jó energiák voltak. Amikor támadólepattanó harcot 13-4 arányban elvesztettük, akkor nem igazán lehetünk büszkék magunkra, ezen van még mit javítani. A legközelebbi mérkőzés 0-0-ról indul, és meglátjuk hogy alakul.

Gasper Okorn(Falco KC Szombathely, vezetőedző):Először is kiemelném a nagyszerű hangulatot és köszönöm a szurkolóink támogatását. Gratulálok a csapatunknak, úgy érzem megérdemelten győztünk a végén. Voltak nehéz pillanatok a mérkőzés során. 29-22, 35-33 és 65-55 pontokra vezettünk, mindhárom negyedben kétszer volt 10-0 majd egyszer egy 7-0-ás rohanása Körmendnek, ez tulajdonképpen egy 27-0-ás rohanás rövid időn belül. Ez nem volt jó számunkra, de sikerült megoldanunk, ennek nagyon örülök, néha lehetséges megoldást találni erre, de ha legközelebb is előfordul ilyen háromszori rohanás, akkor az komolyabb problémát fog jelenteni. Most még csak 1-0, de hosszú út áll még előttünk a végéig, ezért most csak a következő szombathelyi mérkőzésre koncentrálunk.

Lajsz Gergely(Egis Körmend, játékos):Csalódottak vagyunk. Gratulálok a Falconak, 1-0 nekik. Szoros párharc volt, küzdelem. Amikor elmentek 10 pontra, sikerült visszajönnünk, ott nem volt meg az a kis apró löket, vagy nem tudom mit mondjak. Megvoltak a dobásaink, de sajnos akkor nem mentek be, ellenben a Falconak sikerültek.

Tóth Norbert(Falco KC Szombathely, játékos):Egy igazi döntőbe illő mérkőzés volt, nagyon büszke vagyok a csapatra, végig volt tartásunk. Akkor sikerült a Körmendet ritmusba hoznunk, amikor az eladott labdákra illetve a lepattanókra nem figyeltünk. Az volt a döntő, hogy csapatként jól működtünk. A földön kell maradni azonban, mert ez egy meccs volt a döntőben, ezért nem jár semmi. Ugyanezen az úton kell továbbmennünk és köszönjük szépen a szurkolóinknak, hatalmas hangulatot teremtettek.

(9900.hu, MTI)