Hende Csaba: hány terroristagyanús személy kaphatott migránskártyát?

0
48
Az Országgyűlés plenáris ülése - Hende Csaba, a Fidesz képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. április 2-án. MTI/Máthé Zoltán
Budapest, 2019. április 2. Hende Csaba, a Fidesz képviselõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. április 2-án. MTI/Máthé Zoltán

Hende Csaba, a Fidesz képviselője napirend előtt szólalt fel az Országgyűlés plenáris ülésén kedden, és tett fel kérdéseket az Európai Bizottságnak a Budapesten elfogott Haszan F. kapcsán.

Hende Csaba (Fidesz) a Budapesten elfogott Haszan F. kapcsán tett fel kérdéseket az Európai Bizottságnak, megdöbbentőnek nevezve, hogy Brüsszel tízezreknek biztosít “ellenőrzés nélkül” migránskártyát, miközben az európai titkosszolgálatok szerint a visszaszoruló Iszlám Állam terroristái százával igyekeznek Európába.

Haszan F. szír terroristáról kiderült, hogy menedékjogot kapott Görögországban, és brüsszeli migránskártyát is találtak nála – mutatott rá Hende Csaba, aki szerint az Európai Bizottságnak válaszolnia kell arra, hogy Brüsszel milyen módon ellenőrzi a kártyák kiadását és hány terroristagyanús személy kaphatott ilyet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben szír migránsok többezres tömege indulhat útnak Németország felé Törökországból és Görögországból, ugyanis a “remény karavánja” elnevezésű, a közösségi médiában indított kezdeményezéshez eddig 40 ezer migráns csatlakozott. A létszám a családtagokkal együtt a többszörösére is duzzadhat, mivel az ingyenes szervezés, és nemzetközi humanitárius szervezetek által biztosított kíséret különösen vonzóvá teheti az utat – mondta. Arra figyelmeztetett: a magukat menekülőnek álcázó terroristák hatalmas biztonsági kockázatot jelentenek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egyetértett azzal, hogy egyre több a kérdés a migránskártyák ügyében, hiszen kiderült, hogy Haszan F.hez, “az Iszlám Állam hóhérjához” is jutott egy. Vajon mennyi ideig használhatta a kártyát, ez mennyi pénzbe került európai polgároknak, és kik vesznek részt a kártyák kiadásának ellenőrzésében? – sorolta a kérdéseket.

Hangsúlyozta: a nemzetállamok hatékonyabban tudják megvédeni a határokat, mint bármilyen európai uniós szerv, ezért veszélyes a magyar ellenzék politikája, amely lemondana nemzeti jogkörökről és átadná azokat Brüsszelnek.

(MTI / MTI fotó: Máthé Zoltán)