Az Egis 8 milliárd forintból bővítheti körmendi gyógyszergyárát

1
44

A Egis Gyógyszergyár Zrt. csaknem 8 milliárd forintból csomagolóüzemmel bővíti, valamint újfajta gyógyszerek fejlesztésére és gyártására is képessége teszi körmendi üzemét.

A beruházás bejelentése alkalmából kedden Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a beruházási összegből 1,1 milliárd forint a vissza nem térítendő kormánytámogatás.

A politikus a technológia intenzív fejlesztés jelentőségével indokolta az állami hozzájárulást. Hozzátette, hogy az Egis a legnagyobb munkaadó Körmenden, a második legnagyobb francia gyógyszergyártó, a Servier pedig többségi tulajdonosként és stratégiai partnerként jelentős nemzetközi hátteret biztosít számára. Szijjártó Péter szerint a több mint másfél évszázados magyar gyógyszergyártás nemzetközileg is versenyképes, a generikus készítmények iránti világszintű keresletet a belföldön működő vállalatok sikeresen használták ki.

A gyógyszeripar jelentőségét emeli, hogy kutatásorientált tevékenységként a bevételhez viszonyítva kiemelkedő arányban költ innovációra – tette hozzá.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország 18 településén működik gyógyszergyár, az ágazatban dolgozók létszáma 17 százalékos növekedéssel tavaly megközelítette a 32 ezret, termelési értéke pedig elérte a 880 milliárd forintot.

A belföldön kapható gyógyszerek felét itt működő vállalatok készítik, termékeik 84 százalékát külföldön tudják értékesíteni – tette hozzá.

A magyar gyógyszergyártók legfontosabb célországai közül kiemelte Romániát, Oroszországot és Németországot. Hozzátette, a visegrádi államokon belül a gyógyszeripari befektetések Magyarországon érik el a legmagasabb értéket. Az Egis Zrt. vezérigazgatója szerint a vállalat forgalomnövekedésnek köszönhető az új beruházás.

Budapest, 2018. november 13. – Hodász István, az Egis Zrt. vezérigazgatója az Egis Gyógyszergyár Zrt. körmendi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. november 13-án. Az Egis csaknem 8 milliárd forintból csomagolóüzemmel bővíti, valamint újfajta gyógyszerek fejlesztésére és gyártására is képessége teszi körmendi üzemét. – Fotó: MTI/Soós Lajos

Új onkológiai készítmények és más korszerű gyógyszerek előállítására is alkalmassá válik a körmendi gyógyszerüzem – tette hozzá Hodász István. A vállalat vezetője hangsúlyozta, hogy az Egis minden gyártó- és fejlesztő létesítményét Magyarországon működteti, és arra számít, hogy tovább bővíti exporttevékenységét.

Ismertette, hogy az Egis 4500 munkavállalót foglalkoztat, 17 országban működtet képviseletet vagy leányvállalatot, és több mint 50 országban értékesít, termékeinek háromnegyede kerül külföldre. Bebes István polgármester (Fidesz-KDNP) szerint az Egis körmendi üzeme a város fejlődési motorja, a vállalat és az önkormányzat kapcsolatát pedig példaértékűnek nevezte.

Az együttműködés meghatározza a település kulturális életét és sporttevékenységét is – tette hozzá.

(MTI / Fotó: MTI Soós Lajos)