Időjárás: hétvégén érkezik egy gyenge hidegfront

0
21

Hétvégén éri el az országot egy gyengülő hidegfront, de jelentős enyhülés nem várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán közzétett videójából.

Kuntár Roland meteorológus kifejtette: jelenleg anticiklon alakítja az időjárást, és a sok napsütést csak kevés felhő zavarja.

Csütörtökön tovább fokozódik a hőség. A napi középhőmérséklet 24-28 fok között valószínű. Napközben 32-36 fokig melegszik a levegő. A vízhőmérsékletek is “kedvezően” alakulnak, a Balaton Siófoknál 27 fokos. Csak az északkeleti megyékben lehetnek kis eséllyel záporok, zivatarok.

Pénteken sem valószínű jelentős változás. Hajnalban 17-23 fok lehet, délután 30-35 fokig melegszik a levegő. Ekkor már megközelíti egy hidegfront a térséget, emiatt északnyugaton előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Szombaton már az ország felett lesz a front, de jelentős lehűlést nem okoz. Nyugaton 25-30 fok között alakulnak a maximumok, míg keleten néhol 32-33 fok is lehet. A nap elején főként a Dunántúlon, később a középső területeken lehetnek záporok, zivatarok – hangzott el a videóban.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

A sok napsütés mellett szerdán és csütörtökön is csak kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő várható. Szerdán csapadéknak kicsi az esélye, csütörtökön is csupán az északkeleti országrészben alakulhat ki néhol zápor, esetleg zivatar. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, a Kisalföld térségében időnként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 22 fok között alakul, de főként az Északi-középhegység völgyeiben ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 32 és 36 fok között valószínű.

(MTI / Kép: pixabay.com)