Átadták a felújított körmendi tűzoltólaktanyát

0
45

Külsőleg, belsőleg és gépészetileg is megújult a körmendi tűzoltólaktanya. A katasztrófavédelmi kirendeltségnek és a hivatásos tűzoltóságnak is helyet adó, eredetileg az 1940-es évekig huszárlaktanyaként működő épületet többhónapos felújítás után július negyedikén adták át. A rekonstrukcióhoz szükséges pénzt a Belügyminisztérium biztosította.

Az átadási ünnepségen a város polgármestere, a terület országgyűlési képviselője, a megyei kormányhivatal főigazgatója, a társ- és együttműködő szervezetek képviselői, katasztrófavédelmi kirendeltségek vezetői, valamint a hivatásos tűzoltóparancsnokok voltak jelen.

Elsőként dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Beszédében a tábornok emlékeztetett arra, hogy a katasztrófavédelem számos területen hajt végre fejlesztéseket, így például a Széchenyi 2020 program keretében már száznyolc hazai gyártású gépjárműfecskendőt adtak át a tűzoltóságoknak, és a folyamatnak még nincs vége. Az elmúlt évek során több laktanya is megújult, a gyulai, marcali és szarvasi után most a körmendi is alapos felújításon esett át. Góra Zoltán hozzátette, a jövőben a katasztrófavédelem hét új laktanya építését, tizennégy ingatlan felújítását és hat új őrs átadását tervezi. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató köszönetet mondott a Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumnak, amiért az intézmény a munkálatok idejére befogadta a kirendeltség és a tűzoltóság állományát.

A köszöntő után Bebes István, Körmend első embere emelkedett szólásra. A polgármester részletesen szólt az épület történelméről, egyebek mellett elmondta, az már a kezdetektől az emberek védelmét szolgálta, hiszen 1858-tól a negyvenes évekig huszárlaktanyaként működött. Bebes István úgy fogalmazott, városvezetőként büszke és elégedett, hiszen a Hunyadi utcai ingatlan a felújítás által „visszahozta a korábbi időszak pompáját”, és a benne dolgozó tűzoltók a továbbiakban is az emberek, a térség biztonságát szolgálják.

Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megáldották, illetve megszentelték a megújult laktanyát, majd az országos katasztrófavédelmi főigazgató a város polgármesterével és a térség parlamenti képviselőjével közösen átvágta a szerállás előtt kifeszített nemzeti színű szalagot. Az így már nemcsak szimbolikusan, hanem ténylegesen is átadott épületet végül a vendégek megtekintették.

A rendezvényt záró fogadáson V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője mondott pohárköszöntőt. Mint mondta, a térség tűzvédelmében jelentős fejlődés ment végbe úgy az önkéntes, mint az önkormányzati tűzoltóságoknál, és ahogy a most átadott épület is bizonyítja, a hivatásos tűzoltóságok esetében is. V. Németh Zsolt kijelentette, a 2012-es integráció megsokszorozta a hatékonyságot, a különböző típusú tűzoltóságok szervesen, profi módon dolgoznak együtt. Végezetül úgy fogalmazott, a megújult épület hozzájárul ahhoz, hogy növekedjen a térség lakóinak biztonságérzete.

A felújítás 2017. november 1-jén kezdődött meg, a munkálatok idejére a kirendeltség és a tűzoltó-parancsnokság a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium által biztosított helyszínen folytatta munkáját.

Az elmúlt hónapok során az épület új, magas tetőt kapott, felújították, szigetelték a homlokzatot, kicserélték a nyílászárókat és a padlóburkolatot, festettek, mázoltak. Megújult a gépészeti rendszer és az elektromos hálózat, amelynek keretén belül távvezérelt, szekcionált ipari kapukat, füstgázelvezető rendszert alakítottak ki. A felújításoknak köszönhetően jelentősen javult az épület energiahatékonysága, a meleg vizet például a jövőben a napkollektoros rendszerből nyert energiával állítják elő. A munkálatok során felújították a belső udvar gyalogjárdáit és útfelületeit is. A laktanya folyamatos villamos-energia ellátását – a hálózati áramellátás hibája esetén – a felújítás során telepített nagy teljesítményű dízel aggregátor biztosítja.

A készenléti állomány riasztását végző rendszer teljes egészében megújult. Az új, teljesen automata rendszer a jelenleg használatban lévő legmodernebb informatikai háttérrel rendelkezik. A rendszer képes a központi műveletirányítás által leadott riasztást önállóan fogadni és kezelni.

Az épület felújításával a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség és a körmendi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állománya korszerűbb és biztonságosabb körülmények között láthatja el feladatait, illetve fogadhatja az ügyintézésre érkező állampolgárokat, ügyfeleket. A felújított laktanya, a korszerű elhelyezés, a vonulási feltételek jelentős javulása jól szolgálja a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén lévő nyolcvanöt település lakosainak biztonságát.

(vas.katasztrofavedelem.hu / Fotó: V. Németh Zsolt Facebook oldala)