Vb-2018 – Rojo a 86. percben lőtte a tizenhat közé Argentínát

1
35

Marcos Rojo hajrában szerzett góljával a legutóbb ezüstérmes argentin válogatott 2-1-re legyőzte Nigéria csapatát kedden, ezzel nyolcaddöntőbe jutott a labdarúgó-világbajnokság D csoportjából.

A dél-amerikai gárda, melynek második helyéhez az is kellett, hogy Izland nem tudta felülmúlni a százszázalékos horvát együttest, szombaton Franciaországgal találkozik a legjobb 16 között.

I. félidő:

14. perc: Banega a felezőről emelt a nigériai védővonal mögé, Messi megelőzte emberét, a levegőben két érintéssel lekészítette magának a labdát, majd 8 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (1-0).

II. félidő:

49. perc: Mascherano rántotta le egy nigériai szögletnél Balogunt, a megítélt büntetőből Victor Moses higgadtan gurította a labdát a kapuba. Armani a másik irányba vetődött (1-1).

86. perc: Mercado adott be a jobb oldalról, középen Rojo érkezett a legjobb ütemben, és a 11-es pont közeléből kapásból a kapu bal alsó sarkát lőtte ki (2-1).

A dél-amerikaiak lényegesen lendületesebb, agresszívebb játékkal indítottak, mint a korábbi két csoportmeccsükön, pedig a torna legidősebb átlagéletkorú (30 éves és 190 napos) kezdőcsapatát küldték a pályára. Nigéria fegyelmezetten, zártan védekezett a saját térfelén, de így is csak a 14. percig úszta meg kapott gól nélkül. Messi találata után kinyíltak egy kicsit az afrikaiak, így a mezőnyfölényben játszó argentinok előtt több terület, ezzel együtt több lehetőség is adódott, de nem tudták növelni az előnyüket. Higuaín ziccerét védte a kapus, a kiugró Di Maríát buktatták, az utóbbi kapcsán megítélt szabadrúgásból pedig Messi a kapufát találta el.

Az ötszörös aranylabdás Messi – aki az oroszországi vb századik találatát jegyezte – legutóbb 662 perce szerzett gólt vb-n, akkor a 2014-es torna csoportkörében szintén Nigéria ellen volt eredményes.

A második felvonás nigériai egyenlítéssel kezdődött, az első félidőben is látványos hibákat vétő Mascherano hozott össze egy büntetőt az ellenfélnek. A folytatásban egy ideig kevés lehetőség adódott, a sok hibával tarkított játék a két tizenhatos között zajlott. A hajrára az argentin gárda beszorította ellenfelét, de helyzeteit sorra elpuskázta, miként az ígéretes kontrákat vezető nigériai csapat sem tudta gólra váltani lehetőségeit. A végjátékban Rojo lett a főszereplő, aki előbb majdnem összehozott egy büntetőt az ellenfélnek – fejjel nem tudott felszabadítani, a labda a kezére esett, de a török játékvezető a videobírót követően sem látta szabálytalannak az esetet -, majd újra vezetéshez juttatta csapatát. Utóbbi találat továbbjutást ért, így nem esett meg az a csúfság a kétszeres vb-aranyérmes, legutóbb döntős argentin együttessel, hogy a csoportkört követően búcsúzzon. Erre legutóbb 2002-ben volt példa.

A D-csoport eredményei:

1. forduló:
Horvátország-Nigéria 2-0 (1-0)
Argentína-Izland 1-1 (1-1)

2. forduló:
Nigéria-Izland 2-0 (0-0)
Horvátország-Argentína 3-0 (0-0)

3. forduló:
Horvátország-Izland 2-1 (0-0)
Argentína-Nigéria 2-1 (1-0)

A D-csoport végeredménye
# Csapatok M Gy D V Rg Kg Pt Megjegyzés
1 Horvátország 3 3 0 0 7 1 9 továbbjutott
2 Argentína 3 1 1 1 3 5 4 továbbjutott
3 Nigéria 3 1 0 2 3 4 3 kiesett
4 Izland 3 0 1 2 2 5 1 kiesett

(MTI / Fotó: fifa.com)