Vb-2018 – Uruguay nyerte az A csoportot

1
32

Az uruguayi válogatott nyerte az A csoportot az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, miután hétfői, harmadik összecsapásán 3-0-ra legyőzte a házigazda együttest.

A két csapat már korábban biztosította helyét a nyolcaddöntőben. Az, hogy ott kivel játszanak, az esti Spanyolország-Marokkó, valamint Portugália-Irán összecsapások után derül ki.

I. félidő:

10. perc: Suárez 16,5 méterről, a kapu bal oldaláról végezhetett el szabadrúgást, amelyet nagy erővel a jobb alsó sarokba lőtt a sorfal mögé bemozgó, majd onnan visszavetődő Akinfejev keze mellett (1-0).

23. perc: Egy uruguayi szöglet után a kifejelt labdát Laxalt lőtte kapura 20 méterről, a hosszú sarok felé tartó kísérletbe Cserisev olyan szerencsétlenül ért bele, hogy a játékszer az irányváltoztatást követően Akinfejev kapust becsapva a rövid alsó sarokba pattogott (2-0).

36. perc: Szmolnyikov hátulról becsúszva szabálytalankodott Laxalttal, emiatt megkapta második sárga, majd az ezért járó piros lapját a játékvezetőtől.

II. félidő:

90. perc: Egy jobboldali szögletet Godín fejelt nagy erővel kapura hat méterről, Akinfejev bravúros védése után Cavani kotorta be a labdát közvetlen közelről a hálóba (3-0).

Az első két meccsén egyaránt győztes válogatottak összecsapásán Uruguay a legnagyobb sztárja, Luis Suárez szabadrúgásgóljával már a 10. percben megszerezte a vezetést. A házigazda orosz csapatnak ezt követően voltak helyzetei, de a játékosok vagy a befejezésnél hibáztak, vagy a századik válogatottságát ünneplő Fernando Muslera tudott védeni.

Gyenyisz Cserisev peches öngólja után Igor Szmolnyikov kilenc percen belül két sárgát kapott, így a szbornaja nemcsak kétgólos-, de emberhátrányba is került.

A második félidőben egyik fél sem diktált túl nagy tempót, a kisebb-nagyobb helyzetek ellenére úgy tűnt, mindkét válogatott már az egyenes kieséses szakaszra tartalékol. A dél-amerikaiaknak volt több helyzete, egyet az utolsó percben Cavani gólra váltott.

Az uruguayiak győzelmüknek köszönhetően legközelebb szombat este nyolc órakor, Szocsiban lépnek pályára a B csoport másodikja ellen, míg az oroszok a B csoport győztesével mérkőznek majd vasárnap 16 órától a moszkvai Luzsnyiki Stadionban.

Az A-csoport eredményei:

1. forduló:
Oroszország – Szaúd-Arábia 5-0 (2-0)
Uruguay-Egyiptom 1-0 (0-0)

2. forduló:
Uruguay – Szaúd-Arábia 1-0 (1-0)
Oroszország-Egyiptom 3-1 (0-0)

3.forduló:
Uruguay-Oroszország 3-0 (2-0)
Szaúd-Arábia – Egyiptom 2-1 (1-1)

Az A-csoport végeredménye
# Csapat M Gy D V Rg Kg Pt Megjegyzés
1 Uruguay 3 3 0 0 5 0 9 továbbjutott
2 Oroszország 3 2 0 1 8 4 6 továbbjutott
3 Szaúd-Arábia 3 1 0 2 2 7 3 kiesett
4 Egyiptom 3 0 0 3 2 6 0 kiesett

(MTI / Fotó: fifa.com)