A mostani választás legalább két generációra eldönti Magyarország sorsát. A voksolás tétje, hogy “kivándorlóország leszünk-e vagy sem” – mondta a Jobbik elnöke újságíróknak vasárnap reggel, miután leadta szavazatát Gyöngyösön, a Pátzay János Katolikus Zeneiskolában.

A szavazókörbe feleségével érkező Vona Gábor a voksolás után kijelentette: a kormányváltásra szavazott és arra, hogy egy “jobbik Magyarország jöjjön a mai nap után”.

Az első részvételi adatokat magasnak nevezve az ellenzéki politikus úgy vélte, a magas részvétel növeli a kormányváltás esélyét, majd arra kérte a választókat, hogy mindenki adja le voksát.

Gyöngyös, 2018. április 8. – Vona Gábor, a Jobbik elnöke felesége, Vona-Szabó Krisztina társaságában szavaz a gyöngyösi Pátzay János Katolikus Zeneiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. – MTI Fotó: Komka Péter

Vona Gábor köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt időszakban “a sok mocskolódás, sárdobálás és gyűlöletkeltés ellenére tisztességesen, sportszerűen kampányolt”. Hozzátette: a Jobbik így tett, ezért tiszta lelkiismerettel áll ma a választók elé és kéri támogatásukat pártja számára a kormányváltás és annak érdekében, hogy “hazánk szabad, sikeres, boldog és nyugodt ország legyen”.

Kérdésre válaszolva a pártelnök jelezte: korábban szerette a kampánycsendet, mert “a politikus, ha jól dolgozik, ilyenkorra elfárad”, és a moratórium lehetőséget biztosított némi pihenésre. Ugyanakkor közölte: a jelenlegi szabályozás azt kívánja tőle is, hogy folytassa a munkát, így a nap folyamán először saját választókerületében, majd délután Budapesten is részt vesz a kampányban.

Ugyancsak újságírói felvetésre reagálva azt mondta: a választások után a Jobbik hajlandó együttműködni az LMP-vel, a Momentummal és az “új pártokkal” a 21. századi Magyarország megteremtéséért. Saját szavazóbázisuk azonban annyira heterogén és néppárti, hogy “erkölcsileg és taktikailag” sem lett volna helyes visszalépésekben gondolkodniuk – fűzte hozzá.

(MTI / MTI Fotó: Komka Péter)