A Jobbik módosítana a nyugdíjrendszeren

Az április 8-i választás tétje nemcsak a következő négy évről szól, hanem legalább két generációra meghatározza Magyarország sorsát, a választási győzelem pedig a részvételen fog múlni – mondta Vona Gábor kedden Gyöngyösön a Jobbik első tervezett intézkedéseit ismertető sajtótájékoztatón.

Vona Gábor kifejtette: a kormánypropagandával ellentétben a választás kérdése nem a bevándorlás, éppen ellenkezőleg, arról fog dönteni, hogy kivándorlóország leszünk-e, sikerül-e megállítani, megfordítani a fiatalok kivándorlását.

Már nem csupán anyagi okokról van szó, de “olyan politikai légkör alakult ki az Orbán-kormány jóvoltából, ami nagyon sok fiatal számára nem teszi élhetővé Magyarországot” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a részvételi aránynak 70 százalék körülinek kell lennie a győzelemhez, és az fog győzni, aki elmegy szavazni; aki nem megy el szavazni, az pedig Orbán Viktorra szavaz.

Nekünk van meg az erőnk, a szervezettségünk, az egységünk, és a programunk is ahhoz, hogy ne csupán leváltsuk április 8-án a jelenlegi kormányt, de április 9-étől egy sikeres és boldog, és egyben nyugodt Magyarország megteremtéséért megtegyük az első lépéseket – fogalmazott.

A Jobbik elnöke bejelentette: a hátralévő öt napban minden nap bemutat egy csomagot az akcióterv részeként, amelyet április 9-étől a Jobbik el fog kezdeni végrehajtani.

Gyöngyösön a bevándorlásellenes akciótervet ismertette. Ennek pontjai: a kerítésnek és a déli határzárnak meg kell maradni, fel kell állítani a határőrséget. A harmadik pont az alaptörvény módosítása, a negyedik mindenféle kvóta elutasítása (a Jobbik nem csak a Brüsszelből érkező kvótajavaslatokat utasítja el, de a 2015-ben Orbán Viktor által javasolt világkvótát is). Az ötödik pont a kötvényüzletek teljes felülvizsgálása és elszámoltatása, a hatodik a migrációs propaganda leállítása.

Vona Gábor hozzátette: le fogják állítani az ezzel kapcsolatos, már nagyon fárasztó propagandát, Rogán Antal minisztériumát meg fogják szüntetni, és az erre szánt pénzt, a magyarok adóforintjait a közoktatásba forgatják.

A sajtótájékoztatón elhangzott kérdésekre Vona Gábor félremagyarázásnak nevezte, hogy Gyöngyösi Márton egy interjúban a kvóták támogatásáról beszélt. Mint mondta, a nemzetközi egyezményeket be kell tartani, de szó sincs arról, hogy a Jobbik támogatná a kvótát. Arról, fenntartja-e a Magyar Gárda – 2014-es programjukban szereplő – rehabilitálását, azt mondta: ez politikai kérdés, jelen pillanatban az a prioritás, hogy Magyarországot megvédjék a bevándorlástól, és ha bármilyen jellegű szervezet felállításában gondolkodnak, az a határőrség visszaállítása. Az önkormányzatok számára pedig lehetővé akarják tenni önvédelmük erősítését akár polgárőrséggel, település-, vagy mezőőrséggel.

Arról is kapott kérdést, hogy a Jobbik korábban azt mondta, nem tűrik a tabukat, például a cionista Izrael hódító törekvéseit. Vona Gábor hangsúlyozta, a Jobbik semmilyen tabukérdéstől nem fél, de elsősorban az emberek mindennapjait érintő problémákra akarnak koncentrálni, ezek pedig a megélhetéssel, az egészségüggyel, az oktatással, a nyugdíjrendszerrel, a devizahitelekkel, az agráriummal, a bérekkel kapcsolatosak – ezzel fognak foglalkozni, és háttérbe akarják szorítani az ideológiai vitákat.

Vona Gábor arról is beszélt, hogy a Jobbikot tartja ma Magyarországon a legegységesebb pártnak, a Fideszt szavai szerint a pénz és a hatalom elvesztésétől való félelem tartja össze, és büszke rá, hogy pártjában szabad a vélemény, de abban mindenki egyetért, hogy ezt a kormányt le kell váltani.

Családja húsvét hétfői drónos megfigyeléséről azt mondta, gátlástalan volt a megrendelő, az ügyben rendőrségi feljelentést tett.

Hozzáfűzte: olyan légkört kell teremteni az országban, hogy ilyen támadásokat egyik politikus gyerekének se kelljen elszenvednie, se Orbán Viktorénak, se Karácsony Gergelyének.

A Jobbik módosítana a nyugdíjrendszeren

A Jobbik több ponton módosításokat kezdeményez a nyugdíjrendszerben kormányra kerülése esetén.

Sneider Tamás, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az időseket, illetve a szociális kérdéseket érintő ügyekre önálló társadalompolitikai tárcát hoznának létre, amelynek vezetését egy – egyelőre megnevezni nem kívánt – szakemberre bíznák.

Értékelése szerint a területen az elmúlt 8 évben minden kérdés politikai érdekeket szolgált. Példaként a “választási utalványként” említett Erzsébet-utalványokat és a magánnyugdíjpénztári vagyont említette.

A jobbikos politikus szóvá tette a fejlesztések elmaradását, azt ígérve, pártja otthonépítési programba kezdene, mert 30 ezren várakoznak a férőhelyekre.

Az első intézkedések között tennék lehetővé, hogy a férfiak is 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek, 2019-től pedig méltányos és differenciált nyugdíjemelést valósítanának meg – sorolta Sneider Tamás, kifejtve: első körben a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat növelnék.

A politikus az otthoni idősápolás megerősítése érdekében országosra és egységes színvonalúra bővítené a jelzőrendszer szolgálatot, továbbá arról is beszámolt: nyugdíj-kiegészítést vezetnének be a felnevelt gyermekek után.

A Jobbik alelnöke megismételte: az általános inflációt követő nyugdíjemelés helyett a magyar indexálást alkalmaznák, azaz bevezetnék, hogy az emelés a nyugdíjas kosár inflációját vegye alapul.

Sneider Tamás közölte: számításai szerint a járulékbefizetések mértéke nagyobb, mint amiből nyugdíjakat folyósítanak, így szerinte lenne fedezete az elképzeléseiknek.

A politikust kérdezték arról, rasszistának tartja-e párttársa, Apáti István egyik korábbi nyilatkozatát, amelyben sajtóhírek szerint azt mondta, “a cigányok csak a verésből értenek”, illetve “párzási időszakban agresszívak lesznek”. Azt felelte: nem ismeri ezeket a kijelentéseket és 110 – a Jobbik által megnyert – sajtóper után fenntartja a jogot, hogy megkérdőjelezze a dolog igazságtartalmát. Azt is hozzátette: először Orbán Viktor miniszterelnököt kell megkérdezni, hogyan gondolta azon miskolci szavait, miszerint az ott élők már megtapasztalták migránsok tömeges beérkezését. Szerinte a kormányfő nyilvánvalóan az Avasra költözött cigány emberekről beszélt.