Egyre többen ismerik fel a környezeti szemléletformálás és nevelés fontosságát, hozzájárulva ezzel az élhető környezet megőrzéséhez – fogalmazott V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pedagógusok számára rendezett konferenciáján hétfőn, a vasvári Kardos László Általános Iskolában.

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hozzátette: a környezet védelmében mindenkinek van teendője, ezeket fel kell ismerni és lefordítani a hétköznapok nyelvére.

A feladat és a megoldás közös ügyünk: a tudományé, a közgazdászoké, a tanároké, a szülőké – tehát mindannyiunké – emelte ki. A kiemelten a hulladékgazdálkodással foglalkozó zöldkonferencia résztvevői jó példaként megismerkedhettek a Csodaszarvas Tájparkban folyó munkával, ahol a tanösvényi állomásokon ki lehet próbálni az oda látogatóknak a komposztálást, a brikettálást, az ágdarálást és a palackpréselést.

A Holnapocska Tábor képviselői pedig egy tábori hét környezettudatos programsorának összeállítását mutatták be. A konferenciának helyt adó Kardos Lajos Általános Iskola pedagógusai a „Zöld Diáktalálkozó” programjukat, míg az egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskola tanárai „Főnix” projektjüket ismertették. A konferencia zárásaként a résztvevők közösen kipróbálhatták, hogyan lehet egy feleslegessé vált pólóból – kis kézügyességgel és kreativitással – bevásárlótáskát készíteni.