Az Atomerőmű KSC Szekszárd először nyerte meg a női kosárlabda Magyar Kupát, mivel a vasárnapi döntőben meglepetésre legyőzte a címvédő és házigazda Sopront.

A soproni fináléban az NB I legjobbjai csaptak össze, ugyanis mindkét gárda 17/2-es győzelmi mutatóval áll a bajnokságban. A feszült hangulatot és a kiegyenlített erőviszonyokat mutatta, hogy csaknem három és fél percet kellett várni az első kosárra, akkor az elődöntőben a DVTK-nak 18 pontot dobó szerb Aleksandra Crvendakic szerzett vezetést a hazaiaknak. A szezon meglepetéscsapata azonban tartotta a lépést az áprilisban Euroliga négyes döntőt rendező Sopronnal, főként a válogatott Gereben Lívia révén.

A második negyedet egy újabb kétperces kosárszünet vezette be, Roberto Iniguez együttese pedig házigazda létére kis híján öt percig nem talált a gyűrűbe. A 16. percben hét pontra meglépett a Szekszárd (15-22), a vendégeknél Gereben kilenc pontnál tartott. A nagyszünetben a vendégek 26-23-ra vezettek.

Térfélcsere után kilenc pontra nőtt a különbség, soproni részről ekkor rákapcsolt Fegyverneky Zsófia, valamint az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes szerb Jelena Milovanovic. A csapat ezzel együtt nyolc triplakísérletből egyet sem értékesített, a szerb-magyar Djokics Zeljko irányította Atomerőmű pedig 43-35-re vezetett a 30. percben.

Az utolsó játékrészben már 11 ponttal meglépett a Szekszárd, ám a hosszú hajrát nyitó soproniak négy perc alatt három pontra felzárkóztak. Az addig halovány Yvonne Turner triplákat és büntetőket dobott, egyszerre a mezőny legjobbja lett, így hamarosan 56-57 volt az állás hazai szempontból. Crvendakic palánkos triplájával a házigazdák 20 másodperccel a vége előtt 64-62-re szépítettek, az ex-soproni Krnjics Szara büntetői után viszont már nem volt visszaút a hétszeres kupagyőztes házigazdák számára.

Mestermérleg:

Djokics Zseljko: – Történelmi, de egyben csodával határos a győzelmünk, mert csapatom sok tagja tapasztalatlan és nem tudta, milyen egy kupadöntőben játszani. Taktikusan játszottunk, védekezésünkkel megleptük a Sopront. Az utolsó két perc olyan lassan telt el, azt hittem, sosem ér véget a meccs. Ebben a boldog pillanatban sem feledkezem meg az elhunyt Fűzy Ákos és Tapodi Péter barátomról, akiknek ajánlom a győzelmünket és akik biztosan nagyon büszkék lennének most rám.

Roberto Íniguez: – A Szekszárd a legfontosabb pillanatokban betalált, ellentétben velünk. Önbizalomhiánnyal játszottunk, főként a mérkőzés elején, nem tudom, miért. Szombaton a győzelmünk ellenére a játékvezetésről beszéltem, most újra ezt kell tennem, hihetetlenül jó munkát végeztek a bírók. Szóval nem a győzelemről vagy a vereségről szól az, hogy panaszkodom. A vereségből lehet a legtöbbet tanulni, nem győzhetünk mindig. (nso.hu)

A Killik László Magyar Kupa győztese 3 millió, a második 1,5 millió, a harmadik pedig 900 ezer forintot kapott.

A soproniak április 20-22-én adnak otthont a Novomatic Arénában az Euroliga Final Fournak, amelyben rajtuk kívül az orosz Jekatyerinburg, a szintén orosz, címvédő Kurszk és a török Yakin Dogu Üniversitesi szerepel majd.

Bronzérmes a Győr

A Győr csapata szerezte meg a bronzérmet a női kosárlabda Magyar Kupában, miután a vasárnapi helyosztón Sopronban 15 ponttal jobbnak bizonyult a Miskolcnál.

Killik László női Magyar Kupa, a 3. helyért:

CMB Cargo UNI Győr-Aluinvent DVTK Miskolc 73-58 (11-16, 18-8, 25-16, 19-18)