Vereséggel debütált Georges Leekens szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott kispadján, mivel csapata felkészülési mérkőzésen pénteken 3-2-re kikapott a több mint másfél éve nyeretlen Kazahsztántól a Groupama Arénában.

A világranglista 136. helyén álló vendégek tíz perc után két góllal vezettek, majd Szalai Ádám ugyan a 21. percben szépített, de a kazahok így is 3-1-re vezettek a szünetben. A hazai szurkolók egy része a 60. perc után hazaindult, Németh Krisztián nem sokkal később szépített, azonban így is vereséget szenvedett a magyar válogatott. A kazahok 2016 júniusa után nyertek újra mérkőzést.

A magyar csapat kedden 20 órától a skótokkal játszik a Groupama Arénában.

I. félidő:

6. perc: a bal oldali szögletet a rövid oldalra lőtte be Iszlamhan, a labda gyakorlatilag végigpattogott egy méterre a kaputól, s végül a hosszú sarokhoz érkező Murtazajev közvetlen közelről a hálóba lőtt (0-1).

10. perc: Szeidahmet a jobb oldalon két magyar védőt vert át, majd betört a 16-oson belülre, Eleknek kötényt adva passzolt középre, Fiola nem tudott felszabadítani, így Zajnutgyinov nyolc méterről lőhetett, a labda Fiolán megpattanva a bal alsó sarokba vágódott (0-2).

21. perc: Dzsudzsák harcosan szerzett labdát a jobb oldalon, majd gyorsan elvégezte az ellene elkövetett szabálytalanság miatt megítélt szabadrúgást. A labdával Kleinheisler tört a 16-oson belülre, erőből középre lőtte azt, Szalai pedig jó ütemben tette bele a lábát, így a jobb alsó sarokba pattant (1-2).

39. perc: Bese csúszott el hátul, Murtazajev csapott le a labdára, az ötösről még volt szíve tovább passzolni a túl oldalon érkező Szeidahmet elé, aki így senkitől sem zavartatva továbbíthatott a hálóba (1-3).

II. félidő:

68. perc: egy röviden kifejelt beadást Németh 16 méterről kapásból zúdított a kapu bal oldalába (2-3).

Budapest, 2018. március 23. – Gulácsi Péter, Fiola Attila és Botka Endre (b-j) a harmadik kazah gól után a Magyarország – Kazahsztán barátságos labdarúgó-mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2018. március 23-án. – MTI Fotó: Illyés Tibor

A kazahok már a himnuszok alatt elnyerték a hazai publikum szimpátiáját, mivel több játékos is a vacogó kísérő gyerekekre terítette bemelegítő felszerelését. A vendégek ezt követően már korántsem voltak ennyire népszerűek, hiszen tíz perc alatt kétgólos vezetéshez jutottak, a magyar szurkolótábornak pedig ebben a pillanatban el is fogyott a türelme. A 21. percben úgy tűnt, magára talált Leekens együttese, ehhez Dzsudzsák Balázs harcossága és Szalai Ádám kissé szerencsés gólja kellett.

A lendület azonban nem tartott ki sokáig, a kazahok szépen lassan visszavették az irányítást, nem sokkal a szünet előtt pedig visszaállították a kétgólos különbséget.

A magyarok belga szövetségi kapitánya három cserével próbálta felrázni a csapatát – a védelemről mindent elárult, hogy a két szélső hátvédet lehozta -, de semmilyen érzékelhető változás nem történt a pályán. A hazai szurkolótábor először csak azt kiabálta, hogy “hol a szívetek”, a 60. percben azonban látványosan sokan inkább a korai távozás mellett döntöttek. Ők már nem látták, ahogy Németh Krisztián egy bombagóllal ismét minimálisra csökkenti a különbséget. A magyar válogatott az utolsó bő húsz percben beszorította ugyan kissé elfáradó ellenfelét, de az eredmény nem változott.

A lefújást követően a játékosok érthetően hatalmas füttykoncertben részesültek, s ugyan kisétáltak a táborhoz, de ez csak “olaj volt a tűzre”, így az öltöző felé vették az irányt.

“Az első tizenöt percet gyakorlatilag átaludtuk, ezen felül adtunk három ajándékgólt az ellenfélnek. Rengeteg egyéni hibát elkövettünk”

– értékelt Georges Leekens, a magyar válogatott szakvezetője.

“A félidei cserék után kicsit jobb lett a játékunk, ugyanakkor nem vagyok elégedett. Három nappal ezelőtt mondtam, hogy nemzetközi szinten fizetni kell a hibákért, ezeket most gólokra váltotta az ellenfél. Több játékos is nagyot küzdött, mint például Dzsudzsák Balázs”

– mondta.

“Mindkét csapat számára egy jó felmérő volt ez a találkozó. Én nagyon elégedett vagyok a csapatom teljesítményével, szervezettségével, annak külön örülök, hogy végig magabiztosan futballoztunk. Elsősorban nem az eredmény érdekelt, hanem az, hogy milyen állapotban vannak a játékosok, de természetesen nagyon örülök a győzelemnek, hiszen az magabiztosságot ad a futballistáknak”

– értékelt Sztanimir Sztojlov, a kazah válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint a világranglista helyezésük nem felel meg a valóságnak.