Tomorira keresztszalag-szakadás miatt bő féléves kihagyás vár

A magyar női kézilabda-válogatott 19-18-ra kikapott csütörtökön a világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Hollandia csapatától Győrben, a decemberi kontinenstorna selejtezősorozatában.

A két ország válogatottja 42. alkalommal találkozott, a hollandok 1989 és 2010 után harmadszor nyertek, az összes többi mérkőzésen a magyarok győztek. A csapatok vasárnap Eindhovenben ismét megmérkőznek egymással.

A magyar válogatott számára a vereség mellett különösen fájdalmas lehet, hogy a meccs hajrájában Tomori Zsuzsanna csapatkapitány súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett. A győri átlövő jobb térde a Ferencváros légiósának, Danick Sneldernek a szabálytalansága után sérült meg. Tomori percekig, láthatóan nagyon komoly fájdalmak közepette feküdt a padlón, majd hordágyon szállították le a pályáról.

Az Audi Arénában rendezett találkozó előtt ünnepélyesen elbúcsúztatták Görbicz Anitát, ugyanis a korábbi csapatkapitány a decemberi világbajnokságon játszott utoljára nemzeti színekben.

A magyar együttes idei első mérkőzését Szöllősi-Zácsik Szandra és Klivinyi Kinga is kihagyta vállsérülés miatt, a Ferencváros két tapasztalt kézilabdázójára, Szekeres Klárára és Szucsánszki Zitára pedig azért nem számíthat Kim Rasmussen szövetségi kapitány, mert mindketten családalapításra készülnek. A dán edző a kerettagok közül nem nevezte a találkozóra Márton Grétát, Faluvégi Dorottyát és Janurik Kingát.

A hollandok legjobbjai közül Estavana Polman, Jessy Kramer, Charris Rozemalen és Kristy Zimmerman hiányzott.

Remekül kezdtek a hazaiak (4-1), ám később több hibát is elkövettek támadásban, így az ellenfél fordított (4-5). A továbbiakban nagy volt a küzdelem, mindkét oldalon jól működött a védekezés, ezért a megszokottnál kevesebb gól született, de a magyaroknak sikerült minimális előnyt szerezniük a szünet előtt (11-10).

Eleinte a második felvonásban sem változott a helyzet, a sokoldalú támadójátékukat kihasználó házigazdák vezettek egy-két találattal, a hollandok pedig leginkább a jobbszélső Debbie Bont eredményességére építettek.

Jasmina Jankovic egyre jobban védett, és kihagyott magyar lövéseket kihasználva a hollandok 26 perc elteltével ismét vezettek (18-19).

Már holland előnynél, két perccel a vége előtt sérült meg Tomori Zsuzsanna. Az állás ekkor 18-19 volt, ami a lefújásig már nem változott, a magyar együttes a második félidőben csupán hét gólt dobott, így végül kikapott.

Snelder egy, ferencvárosi csapattársa, Laura van der Heijden szintén egy góllal zárt. A győriek holland légiósai közül Yvette Broch hat, Cornelia Nycke Groot egy alkalommal volt eredményes. A vendégek közül Debbie Bont szintén hatszor talált be.

Győr, 2018. március 22. – Szabó Laura (b) és Háfra Noémi (b2), valamint a holland Yvette Broch a női kézilabda Európa-bajnoki selejtező 3. fordulóján játszott Magyarország – Hollandia mérkőzésen a győri Audi Arénában 2018. március 22-én. Magyarország-Hollandia 18-19. – MTI Fotó: Krizsán Csaba

Mestermérleg:

Kim Rasmussen: – Nem könnyű megszólalni ebben a helyzetben. Büszke vagyok a csapatra, amely a sorozatos sérülések ellenére végig nyomás alatt tudta tartani a kitűnő hollandokat. Csupán kis szerencse hiányzott a sikerünkhöz.

Helle Thomsen: – Örülök a győzelemnek, és nagyon sajnálom Tomori Zsuzsanna balszerencsés sérülését. Nagyon kemény mérkőzés volt, a magyar csapat többször is vezetett egy-két góllal, de végül fordítottunk. (nso.hu)

A magyar válogatott korábbi eredményei:

2017. szeptember 27. Magyarország – Koszovó 37-12 (18-5)
2017. október 1. Fehéroroszország – Magyarország 18-25 (8-12)

A 7. csoport állása:

1. Hollandia 4 pont
2. Magyarország 4
3. Fehéroroszország 2
4. Koszovó 0

A magyar válogatott további mérkőzései:

március 25., Hollandia – Magyarország, Eindhoven 16.00
május 30., Koszovó – Magyarország, Pristina 18.00
június 2., Magyarország – Fehéroroszország, Kecskemét 16.30

Az első és a második helyezett, valamint a hét csoport legjobb harmadikja jut ki a decemberi, franciaországi kontinenstornára.

Tomorira keresztszalag-szakadás miatt bő féléves kihagyás vár

Elszakadt jobb térdének elülső keresztszalagja, így várhatóan hat-hét hónap kényszerpihenő vár Tomori Zsuzsannára, a magyar női kézilabda-válogatott kapitányára – tudatta a magyar szövetség honlapja.

A 30 esztendős átlövő a nemzeti csapat hollandok elleni, csütörtöki Európa-bajnoki selejtezőjének hajrájában sérült meg a Ferencváros légiósának, Danick Sneldernek a szabálytalansága után. A Győri Audi ETO KC játékosa percekig láthatóan nagyon komoly fájdalmak közepette feküdt a padlón, majd hordágyon szállították le a pályáról és vitték kórházba.

Az elmúlt években több komoly sérülésen is átesett Tomori legutóbb, másik térdének sérülése miatt októbertől decemberig nem játszott.

A Győrben rendezett találkozón a hollandok 19-18-ra győztek.