Az ország nyugati részén hófúvásra, néhány keleti megyében havazásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: az éjszakai óráktól egyre inkább a Dunától keletre valószínű hószállingózás, havazás. Kedd reggelig az Alföld délkeleti, keleti felén – nagyfokú bizonytalanság mellett – általában 3-10, néhol akár 10 centiméternél több friss hó hullhat. Kedden napközben az északkeleti, keleti megyékben várható további kisebb havazás. Ekkor még mintegy 3 centiméternyi hó hullhat. Napközben a hó olvadhat – tették hozzá.

A havazás miatt keddre Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kiemelték azt is, hogy északkeleten (főként a Bodrogközben), majd kedden a Dunántúlon megerősödő északi, északnyugati szél gyenge hófúvást okozhat. A hófúvás veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 6 és mínusz 1, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 Celsius-fok között alakul.

Szerdán elsősorban délen és keleten várható havazás, néhol havas eső, a szél több helyen megerősödik. Csütörtökön már nem valószínű csapadék.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Hétfőn erősen felhős vagy borult lesz az ég, az esti órákig több helyen, éjjel keleten – elsősorban a Tiszántúlon – várható havazás, hószállingózás. Az éjszaka második felében a Dunántúl északi felén, kedden napközben a déli és keleti megyék kivételével másutt is elvékonyodik, hosszabb-rövidebb időre felszakadozik a felhőzet. Kedden napközben hóesés a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében valószínű, egyre kisebb területen. Hétfőn az északkeleti, északi, reggeltől az északnyugatira forduló szelet kísérik többfelé élénk, kedden a Dunántúl északi felén és a főváros térségében erős széllökések. Helyenként kisebb hófúvás kialakulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -1 és +4 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.