A havazás és a hófúvás miatt három megyében vannak teljesen lezárt útszakaszok, de más megyékben is rendeltek el közlekedési korlátozásokat – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-t.

A Magyar Közút Útinform szolgálatának déli összesítése szerint Vas megyében továbbra is le van zárva a Gyóró-Csepreg, a Karakó-Jánosháza, az Egyházasrádóc-Nagykölked, a Vönöck-Kemenessömjén, az Őrimagyarósd-Viszák, a Mersevát-Kemenesszentmárton összekötő út, továbbá a bucsui bekötőút, valamint a Rum és Rábatöttös, továbbá a Meggyeskovácsi és Csempeszkopács közötti út. Ugyanakkor a Rimány és Szőce közötti úton már feloldották a lezárást.

Győr-Moson-Sopron megyében a Vitnyéd-Iván, az Iván-Szakony, a Nemeskér-Egyházasfalu összekötőúton, Gyóró közelében, Hidegség és Nagycenk, Balf és Fertőrákos, Páli és Edve, Vadosfa és Magyarkeresztúr, illetve Kapuvár és Öntésmajor között van érvényben teljes útzár.

Zala megyében a Gelse-Pölöskefő, az Újudvar-Magyarszerdahely és a Gelse-Zalaszentbalázs összekötőúton, valamint a sármelléki és kehidakustányi bekötőúton találkozhatnak korlátozással a közlekedők.

Tolna megyében a 61-es és 65-ös főúton, valamint Veszprém megyében a 82-es főúton megszüntették a 7,5 tonnánál nehezebb járművek korlátozását.

Ugyanakkor Zala megyében a 61-es és 75-ös főúton a nehézgépjárművek továbbra sem közlekedhetnek.

A magyar-horvát határszakaszon a horvát hatóságok Letenyén, a határátkelőnél továbbra is szüneteltetik a kamionok átléptetését.

A közútkezelő összes bevethető gépe az utakon van. Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből több hómarásra is alkalmas munkagépet csoportosítottak át a nyugat-dunántúli területekre – írták, kiemelve: továbbra is arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján kora délután azt közölte: az intenzív havazástól csúszóssá vált az út, ezért korlátozást léptettek életbe a 61-es főúton. A Nagykanizsa irányába közlekedő, 7,5 tonna össztömeg feletti járműveket Böhönyénél a 68-as számú főútra, Marcali irányába terelik.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint újra közlekedhetnek a kamionok a horvát-magyar határon.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Kezdetben borult lesz az ég, többfelé várható havazás, hószállingózás egyre inkább gyengülő intenzitással. Hajnalban helyenként nyugaton és északkeleten már szakadozik, majd napközben fokozatosan tovább csökken a felhőzet, legtovább a Balaton és a Tisza közötti sávban marad felhős az ég. Éjszaka még elszórtan, szerdán napközben már csak elvétve lehet hószállingózás, gyenge havazás. Az északkeleti, északi szelet eleinte többfelé, szerdán főként a Tiszántúlon kísérik erős lökések, hófúvásra is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8 és -13 fok között alakul, de a gyengébben felhős, szélvédett vastagabb hóval borított tájakon -15 fok alá hűlhet a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -2 és -8 fok között várható.