Férfi kosárlabda vb-selejtező – Ötpontos vereség Litvániában

0
34

A magyar férfi kosárlabda-válogatott öt ponttal kikapott Litvániában pénteken a világbajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában.

A tavalyi Európa-bajnokságon nyolcaddöntős magyar válogatott a világbajnoki selejtező nyitányán, novemberben 70-60-ra kikapott Lengyelországban, majd Debrecenben 84-76-ra nyert Koszovó ellen.

A túloldalon klubkötelezettségei miatt nem volt ott 8-10 játékos az NBA-ből és az Euroligából, Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány pedig hasonló okokból nem számíthatott a Barcelonában légióskodó Hanga Ádámra.

Ruják András és Allen Rosco triplával kezdte a találkozót, ám 6-2 után nemsokára már a litvánok vezettek 13-10-re. A magyar csapatban bemutatkozott Horti Bálint és a honosított Govens Darrin is, de a kosarakat a Szolnokkal friss Magyar Kupa-győztes Vojvoda Dávid szállította. Az ötpontos hazai előny a nyitónegyed végére elolvadt, majd a magyarok “mínusz” hat pontról is visszazárkóztak 31-29-re. A félidőben Ruják dudaszós triplájával 41-37 volt az állás.

Térfélcsere után kilenc pont lett a hátrány, de ezt követően kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán a harmadik negyedben, Eilingsfeld János pedig már 13 pontnál tartott. A zárószakasz 57-53-ról indult egy 7-2-es hazai rohammal, majd újra három pontra csökkent a különbség (66-63). A litvánok öt támadó lepattanó révén egyhuzamban másfél percig támadtak eredménytelenül, Keller Ákos nem tudott egyenlíteni, aztán Eimantas Bendzius sarokból dobott triplájával 77-71 állt a nagyórán egy perccel a vége előtt. A hajrá már a jobban összpontosító házigazdáké lett, a magyarok legjobbja Allen lett 17 ponttal. A nemzeti csapat hétfőn Szombathelyen fogadja a lengyel együttest. A csoportból az első három helyezett jut tovább a következő körbe. Ott a B jelű, horvát, olasz, holland, román négyes első három helyezettjével kerül össze, s a hatos csoportból a legjobb három válogatott jut majd ki a 2019-es kínai világbajnokságra.

Mestermérleg:

Dainius Adomaitis: – A játékosaim olyan energiával játszottak, amely egy ilyen fiatal csapattól elvárható. Ha túlságosan agresszív vagy, akkor előfordulnak hibák, ezeket elkövettük mi is. Támadásban viszont jól járt a labda, a palánk alatti területet pedig uraltuk, örülök a győzelemnek.

Ivkovics Sztojan: – Nyerni jöttünk ide, sajnos nem sikerült, szomorú vagyok. Centiméterekben, kilókban volt jobb az ellenfél, ez döntötte el a mérkőzést. Ettől függetlenül jó mérkőzést játszottunk, amely rengeteg tapasztalatot jelent az átalakuló, az Európa-bajnokság után fiatalabb csapatunknak. (nso.hu)

A csoport másik meccsén:

Lengyelország-Koszovó 90-62

Az állás:

1. Litvánia 6 pont
2. Lengyelország 5
3. MAGYARORSZÁG 4
4. Koszovó 3

A magyarok további programja a C csoportban:

hétfőn: Magyarország-Lengyelország, Szombathely 20.00
június 28.: Koszovó-Magyarország
július 1.: Magyarország-Litvánia