Győzelemre készül a magyar férfi kosárlabda-válogatott a soron következő világbajnoki selejtezőin.

“Győzelem a célunk, erre készülünk a Litvánia és Lengyelország ellen a világbajnoki selejtezőn, pozitív jövőkép nélkül ugyanis nem lehet előre lépni, a sajnálkozás nem tesz jobbá” – mondta az MTI-nek Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány kedden a válogatott edzésén Kecskeméten.

A szakember kiemelte, hogy a nyári Európa-bajnokságon “magasra tették a mércét”, ezért a legjobbakra van szükség.

A litvánokról azt mondta, papíron jobbak, tizenkettes keretük minden játékosa pedig legalább olyan, vagy még magasabb szinten játszik, mint a magyarok többsége. Véleménye szerint ezen az összecsapáson a csapategység a legfontosabb, ami a magyar kosárlabdára általában jellemző. A válogatottat ezen kívül a “becsület, bátorság, büszkeség” hármasa jellemzi és erősíti.

Kecskemét, 2018. február 20. – A férfi kosárlabda-válogatott sajtónyilvános edzésén Kecskeméten, a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia csarnokában 2018. február 20-án. – MTI Fotó: Ujvári Sándor

Hangsúlyozta, fontos meccs lesz a lengyelek elleni találkozó is, amelyet Szombathelyen, “a nyugodt Magyarországon, a kosárlabda fellegvárában játszanak”.

Mint mondta, itt sokkal nagyobb esélyük van a győzelemre, mint a litvánok ellen, de mindkettőre minden erejükkel készülnek.

Wittmann Krisztián és Tóth Norbert kapcsán megjegyezte, pályára ugyan nem lépnek majd, de az edzéseken tapasztalataikkal továbbra is segítik a fiatalok játékát, akiknek ilyen mentorok révén sokkal könnyebb útjuk lesz.

Horti Bálint arról beszélt, hogy szerepe a védekezés, a jó blokkadás és a többiek segítése lesz Litvániában, ahova azért mennek, hogy jó mérkőzésen legyőzzék ellenfelüket, az erős kosárlabdát játszó litvánokat.

Véleménye szerint a magyarok erőssége a csapategységben mutatkozhat meg, ezen kívül pedig “figyelni kell mindenkinek a saját emberét, és hozni a szövetségi kapitány által előírt taktikát”.

Wittmann Krisztián elmondta: amikor csak teheti, részt vesz az edzéseken, és igyekszik az ellenfél játékára felkészíteni fiatalabb társait, ezzel is segítve felkészülésüket.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott a világbajnoki selejtezőn novemberben Lengyelország vendégeként 70-60-ra kikapott, majd Debrecenben 84-76-ra nyert Koszovó ellen.

A nemzeti csapat pénteken a litvániai Klaipedában lép pályára a házigazda ellen, majd hétfőn Szombathelyen fogadja a lengyel együttest.

A csoportból az első három helyezett jut tovább a következő körbe. Ott a horvát, olasz, holland, román négyes első három helyezettjével kerül össze, a hatos csoportból a legjobb három válogatott jut majd ki a 2019-es kínai világbajnokságra.