Kedden sorsoltak a kosárlabda Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupában, ahol a két vasi csapat, az Egis Körmend és a Falco KC Szombathely külön ágra került, így akár a kupa döntőjében találkozhatnak is.

A negyeddöntőben a körmendiek az Alba Fehérvárral, míg a szombathelyiek a könnyebnek tűnő pécsieket kapták, ahogy mi is megírtuk.A kupa első napján rendezik mind a négy negyeddöntőt, mikor is ebédidőben a Falco, míg vacsoraidőben a Körmend játszik.

A szombathelyiek többször is játszottak már kupadöntőt, de nyerni még nem sikerült nekik, míg a körmendiek igazi kupa-specialistának tekinthetők, hisz hét alkalommal is elhozták a kupát, legutóbb 2016-ban.

A körmendi születésű, mindkét vasi csapatnál játékosként és edzőként is megfordult Déri Csaba latolgatta az esélyeket.

Déri Csaba a Körmenddel háromszor nyert Magyar Kupát, de dolgozott külföldön is, mikor is Szlovákiában, az MBK Ruzomberokkal bajnoki és kupaezüstöt nyert. Majd Romániában a sepsiszentgyörgyöni a női BC Sepsinél edzősködött, amellyel a bajnokságban és a kupában is második lett. Kipróbálta magát a román férfi élvonalban is, a marosvásárhelyi BC Muresnél, itt a román kupa final fourba jutott csapatával.

– Ahhoz, hogy valaki bajnok legyen, le kell játszani – a mai szabályok szerint – 26 alapbajnoki és 8 középszakasz meccset és utána best-of-5 rendszerben még 9 győzelemre van szükség. A bajnokság egy teljes évet felölelő rendszerben zajlik, amiből a play-off 6 hetet tölt ki. Így általában a legjobb csapat nyeri a bajnokságot. A kupában nem mindig így van, mivel egy hétvégén kell a legjobbat nyújtani, de mindezt rengeteg dolog befolyásolhatja, mint például a sorsolás – mondta összehasonlítva a bajnoki- és a kuparendszert Déri Csaba.

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, a negyeddöntők párosítása:

Pécsi VSK-VEOLIA – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, 13.00
Zalakerámia ZTE KK – Atomerőmű SE, 15.30
Alba Fehérvár – Egis Körmend 18.00 (TV-közvetítés)
KTE-Duna Aszfalt – Szolnoki Olaj KK 20.30

A kupa nyitómeccsét 13 órakor a Pécs és a Falco játssza.

– Kimondva, kimondatlanul a sorsolásnak van egy gyengébb ága, ahol a Pécs a Falcoval találkozik. Ez egy rendkívül szokatlan időpontban, gyakorlatilag ebédidőben kerül megrendezésre. Nagyon-nagyon nehéz felkészülni egy ilyen meccsre, ugyanis szokatlan időpontban játszanak a csapatok. A Falco a mérkőzés egyértelmű esélyese, jobb játékerőt képviselő csapat, de a Pécs rendkívül kellemetlen ellenfél az egymeccses szituációkban. 40%-60%-ban tartom esélyesnek a Falcot, de egyáltalán nem írnám le a pécsieket.

A nap a ZTE-Atomerőmű párharccal folytatódik fél négytől.

– Ugyanezen az ágon rendezik meg a ZTE-Paks összecsapást, ahol teljesen egyenlők az esélyek, abszolút 50%-50%. Ennek az ágnak a fő esélyesének a Falcot tartom, de mind a négy csapat odakerülhet a döntőbe.

Este hattól a TV kamerái előtt rendezik a nap rangadóját, az Alba Fehérvár – Egis Körmend mérkőzést.

– A másik oldalon rendeznek egy Alba Fehérvár – Egis Körmend meccset, ami az első nap slágermérkőzése lesz, ugyanis, ha addig nem változnak az erőviszonyok – itt a játékosállományokra, a sérülésekre gondolok – és mindkét csapat a legjobbjaival tud kiállni, megint egy 50%-50%-os derbi lesz.

Végül, a negyeddöntők zárásaként egy keleti párharc, a Kecskemét-Szolnok kerül megrendezésre.

– Az előző mérkőzés győztesével játszik majd az elődöntőben a Kecskemét-Szolnok párharc továbbjutója. Itt egyértelműen a Szolnok továbbjutását várom, 30%-70% arányban. A Kecskemét jó csapat, de a Szolnok a listavezető a bajnokságban. Ezen az ágon a döntőbe jutásról egyértelműen a napi forma fog dönteni.
Sokak meglepődtek azon, hogy a 2017-es győri helyszín után, az ország másik végében, Debrecenben rendezik meg a Magyar Kupa döntőjét.

Debrecent, mint várost és a kosárlabdáját is nagyon-nagyon jól ismerem. Sok embernek nem tetszett, hogy a kosárlabda szövetség miért is itt rendezi meg a Magyar Kupát. Debrecen, Budapest után talán az egyik legjobb infrastruktúrával rendelkezik. Ahhoz, hogy akár baráti társaságok, vagy családok elmenjenek Debrecenbe, ami turista szempontból is parádés helyszín, minden megvan, aminek lennie kell egy nagy európai városban. Magyarországon a debreceni Főnix csarnok talán a legjobb, amit a válogatott meccsen jelen levő több mint 5000 néző is bizonyított. Nekünk, nyugat-dunántúliaknak Győr után kellemetlen, hogy ilyen messzire kell utazni, de autópályán Debrecen Budapestről bő két óra alatt elérhető, míg Körmendről Pestig két és fél óra alatt el lehet érni. Ismerve a debreceni vezetőket, az infrastruktúrát, a lehetőségeket, tudjuk, hogy mindig figyeltek arra, hogy jó házigazdák legyenek! Erre lehet számítani most is.

Visszatérve a mérkőzésekhez, az első napon két esélyes továbbjutó van, a Falco és a Szolnok. Onnantól a napi forma, a sérülések dönthetnek.

– Az is dönthet, hogy melyik csapat milyen mély kerettel rendelkezik, illetve, hogy a játékosok egészségesek-e, mennyire lesznek elhasználva, lestrapálva. Aki relatíve sok játékossal, frissen, jó formában tud odamenni, az nagyon sokat számit, hiszen a kupában nincs javítási lehetőség, ez egy egyszeri lehetőség – ez is a varázsa az egésznek.

A sorsolásnak köszönhetően összejöhet egy Falco-Körmend döntő.

– Merészség lenne mondani bármit a végső győztesre, de szívem szerint vasi döntőt látnék. Nyilván én körmendi vagyok, aztán meg Vas megyei. Szurkolok a két vasi csapatnak, örülnék is egy megyei döntőnek, ahol egyértelműen körmendi győzelemnek örülnék, de minden másik esetben, szurkolok a Falconak. Örülök annak, hogy két FIBA Europe Cupban szereplő csapat van egy megyében, mint a Körmend és a Falco és az is öröm, hogy mindkét csapat ott van az első négy helyezett között a bajnokságban és mind a két csapat telt házzal játszik, szép jelennel és nagyon biztató jövővel rendelkeznek.