Wittmann Krisztián győzelemmel búcsúzott

A magyar férfi kosárlabda-válogatott remek második félidei teljesítményével legyőzte Koszovót vasárnap Debrecenben a világbajnoki selejtezősorozat második fordulójában.

A szeptemberi Eb-n nyolcaddöntős magyar csapatból Hanga Ádám barcelonai kötelezettségei, míg a honosított Govens Darrin későn elkészült papírjai miatt hiányzott. Wittmann Krisztián utolsó válogatott meccsére készült, míg a szintén rutinos Ferencz Csaba és Tóth Norbert várhatóan februárban köszön majd el a nemzeti együttestől. A 32 éves, 92-szeres válogatott Wittmann a két napja combsérülést szenvedett Ruják András helyett került a keretbe.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapata a pénteki nyitókörben 70-60-ra kikapott Lengyelországban, míg az előselejtezőből érkezett koszovóiak odahaza 99-61-es vereséget szenvedtek Litvániától. A vesztesek csatájában a koszovóiak szerezték az első kosarat a Főnix Csarnokban, de a spanyol Tenerifénél légióskodó Allen Rosco zsákolásával és Vojvoda Dávid triplájával hamarosan a magyarok vezettek. A rengeteg támadó lepattanót szerző ellenfél ezúttal is a honosított Scott Bamforth-ra épített, akinek nyolc pontjával a vendégek megnyerték a nyitónegyedet. A folytatásban öt ponttal elhúztak a vendégek, de Wittmann egymaga kiegyenlített, majd a palánkok alatt gyengén teljesítő magyar csapat tovább futott az eredmény után, a nagyszünetben 35-36 volt az állás.

Térfélcsere után repülőrajtot vett a hazai együttes: Vojvoda két támadásból hat pontot szerzett, Wittmann és Benke Szilárd is hármasokat dobott, ekkor 54-40-et mutatott a nagyóra. Koszovó kiheverte a sokkot, és egy 8-0-ás rohammal válaszolt, az utolsó játékrész 59-51-ről indult. Ezt 5-0-lal kezdte az Ivkovics-legénység, majd Vojvoda 20. pontjával 67-53-ra módosult az állás, aztán Wittmann dobott be még két triplát. Innen a vendégek már nem tudtak visszakapaszkodni, így a hajrában szárnyaló magyarok megszerezték első győzelmüket a kvalifikációban.

A nemzeti csapat februárban Litvániában folytatja a vb-selejtezőt, a C csoportból az első három helyezett jut tovább a következő csoportkörbe. Ott a horvát, olasz, holland, román négyes első három helyezettjével kerülnek össze, a hatos csoportból a legjobb három válogatott jut majd ki a 2019-es kínai világbajnokságra.

A válogatottól 20 ponttal búcsúzó Wittmann Krisztián közölte, ismét bebizonyosodott, hogy az Eb után sincs könnyű meccs a válogatottban.

“A második félidőben rendeztük a sorozat, és az ekkor megszerzett előny kitartott a végéig. Nem játszottunk jól, de nyertünk. Nem tudom, mikor dobtam 20 pontot a válogatottban, de ahogy elnézem, nem lesz gond az utánpótlással” – jelentette ki.

Ivkovics Sztojan kapitány közölte, csapata megtette az első lépést a megújulás felé.

“A nyári válogatott simán behúzta volna ezt a meccset, de mi hosszú távon gondolkodunk. Kellenek a fiatalok, kell a jövőkép, mivel történelmi lehetőség előtt állunk. Örülök, hogy megnyertük az első vb-selejtezőnket” – fejtette ki.

Mestermérleg:

Ivkovics Sztojan: – Köszönettel tartozom a játékosoknak, a szövetségnek, a szurkolóknak és Debrecen városának, amely kiváló házigazda volt. Minden elismerésem a koszovói csapaté, amely jó hozzáállással, jó szakmai felkészítéssel lépett a pályára. Néhány barátom azt mondta, könnyebb lett volna az életem, ha nem vágok bele a fiatalításba, de jövőkép nélkül nincs értelme ezt csinálni. Nagyon sokat kell még dolgozniuk, sok mérkőzésre és türelemre van szükségük a tapasztalatlan játékosainknak. (nso.hu)

Brad Greenberg: – Fizikailag megterhelő meccs volt, mindkét fél odatette magát és jól játszott. Az első félidőben remekül tartottuk magunkat, ám a szünet után hárompontosaikkal a maguk javára fordították a magyarok a mérkőzést. Igazi csapatként teljesítettünk ezen az estén, és volt esélyünk a győzelemre. Elismerésem az ellenfélnek, nagyon várjuk a pristinai visszavágót! (nso.hu)

A csoport másik mérkőzésén:

Litvánia–Lengyelország 75–55 (13–17, 25–8, 18–14, 19–16)

A csoport állása
# Csapat M Gy V Dp Kp +/- Dpá Kpá P %
1 Litvánia 2 2 0 174 116 58 87,00 58,00 4 100%
2 Lengyelország 2 1 1 125 135 -10 62,50 67,50 3 75%
3 MAGYARORSZÁG 2 1 1 144 146 -2 72,00 73,00 3 75%
4 Koszovó 2 0 2 137 183 -46 68,50 91,50 2 50%

A csoport első három helyezettje jut tovább a következő körbe.

A magyarok további programja a C csoportban:

2018. február 23.: Litvánia-Magyarország
2018. február 26.: Magyarország-Lengyelország
2018. június 28.: Koszovó-Magyarország
2018. július 1.: Magyarország-Litvánia