Az első két világbajnoki selejtező közül a koszovóiak elleni fontosságát emelte ki Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya.

“A Koszovó elleni meccs fontos lesz, mert nekünk Koszovót meg kell előznünk, ha a következő körbe akarunk jutni” – hangsúlyozta a szakvezető pénteken az M1 aktuális csatornán.

A nemzeti csapat november 24-én Lengyelországban kezdi meg a csoportküzdelmeket, és Ivkovics e mérkőzés előtt szűkíti majd 12 fősre a szerdán kijelölt 17-es keretét. A bydgoszcz-i mérkőzés után két nappal Debrecenben fogadják Koszovót a magyarok. A C csoportban szerepel még Litvánia válogatottja, a kvartettből az első három helyezett jut tovább a következő csoportkörbe.

“Ebben a keretben van jó pár fiatal játékos. Elvileg tudják, ez egy ilyen jelzés, hogy eddig jól dolgoztak, figyelünk rájuk. Ők nem fognak velünk utazni, csak kezdik megszokni a válogatott légkörét” – folytatta a szövetségi kapitány, aki arról is beszélt, tisztában voltak vele, az idei év olyan lesz, hogy szép lassan jó pár játékostól elbúcsúznak. Ezekhez próbálnak majd méltó helyszíneket találni, ugyanakkor hozzátette: “ha lesz is búcsú, de később bármikor is hívjuk ezeket a játékosokat, mert szükség lesz rájuk, én tudom, hogy jönni fognak”.

“Az egész búcsúztatás az én számomra gesztus egy olyan generáció tagjai felé, amelyik tíz-tizenöt évet mindig a válogatottnál töltött a nyáron” – mondta, egyúttal hangsúlyozta: “addig játszik mindenki, ameddig szükség van rá”.

A kapitány megemlítette még, hogy megpróbálnak minél jobban felkészülni a következő Európa-bajnokságra, hogy ne kelljen újra csaknem húsz évet várni az Eb-szereplésre vagy 48 évet egy Eb-mérkőzés megnyerésére.

Govens Darrinról megjegyezte, ha jól tudja, “magyar papírjai elintézés alatt állnak”, így nem hiszi, hogy az első két mérkőzésen játszani fog, de mivel ő amerikai, látnia kell, hogy működik a magyar válogatott, ezért került be a keretbe.

“Itt egy másik kultúrában élünk, első a címer, második a rend. Rajta fog múlni, hogy a következő mérkőzéseken milyen lehetőséget kaphat” – tette hozzá.

Ivkovics vezetésével a válogatott a nyolcaddöntőig jutott a szeptemberi Európa-bajnokságon. A csapat a cseheket és a románokat múlta felül a csoportkörben – ezzel 48 év után nyert mérkőzést kontinenstornán -, míg a horvátoktól, a montenegróiaktól és a címvédő spanyoloktól kikapott Kolozsváron. A 16 között a későbbi ezüstérmes szerbekkel szemben maradt alul Isztambulban.

A magyarok programja:

2017. november 24.: Lengyelország-Magyarország, Bydgoszcz 18.30
2017. november 26.: Magyarország-Koszovó, Debrecen 19.00
2018. február 23.: Litvánia-Magyarország
2018. február 26.: Magyarország-Lengyelország
2018. június 28.: Koszovó-Magyarország
2018. július 1.: Magyarország-Litvánia