A Vas Megyei Önkormányzat hagyományteremtő szándékkal hozta létre az I. Megyenap elnevezésű rendezvényt. Elsődleges célnak tűztük ki a Vas megyei értékek bemutatását, a megye-marketinget, a Vas megyei tudat erősítését.

A rendezvény színvonalát emelve, az Államalapítás Ünnepét és a Magyar Kenyér ünnepét is e rendezvény keretein belül tartjuk. Ugyanakkor, hogy a magyar gasztronómia is szerepet kapjon, az immáron 15. alkalommal megrendezendő Polgármesterek Főzőversenyét is e napra szervezte át a Hosszúperesztegi Önkormányzat.

A megyei értékekhez kapcsolódóan a kézműves vásáron kizárólag Vas megyei termékek kerülnek árusításra, a megye gazdasági életében meghatározó szerepet betöltő gazdasági társaságoknak biztosítunk bemutatkozási lehetőséget, illetve a fellépők közül is elsősorban Vas megyei együttesek szórakoztatják a közönséget.

A fellépők sorai közt tudhatjuk a „Megyei mutasd meg magad” válogató legjobbjait is, melynek előválogatója július 28-án zajlott népes közönség előtt. Ennek eredményeképp három magas színvonalú előadás kerül a Megyenap színpadára.

Nem utolsósorban az esemény különös fénypontja a Szombathelyi Egyházmegye birtokában lévő Szent Korona másolatának körbevitele a hosszúperesztegi Szent István király templom környékén, majd kiállítása a rendezvény helyszínén, a Szajki-tavaknál.