A magyar női kézilabda-válogatott 28-19-re legyőzte Szlovákia csapatát a világbajnoki selejtezős párharc első mérkőzésén, szombaton Debrecenben.

A két csapat 19. alkalommal találkozott egymással, és két döntetlen, valamint egy szlovák győzelem mellett ez volt a 16. magyar siker.

Női világbajnoki selejtező, 1. mérkőzés:

Magyarország – Szlovákia 28-19 (14-8)

Debrecen, Főnix Csarnok, 3000 néző. Vezette: Pavicsevics, Raznatovics (montenegróiak)

Magyarország: BÍRÓ – Bódi 3, Kovacsics 2, GÖRBICZ 9 (4), MAYER 2, Szöllősi-Zácsik 4, SCHATZL 6. Csere: Janurik (kapus), Kisfaludy, Szekeres, Klivinyi, Pálos-Bognár, Tóth G. 1, Hársfalvi 1, Lukács. Edző: Kim Rassmussen

Szlovákia: Gubiková – Jakubisová 3 (1), SKOLKOVÁ 6, Rajnohová, Minarciková 1, Rebicová 1, Mikulcik 1. Csere: Medvedová (kapus), Habanková, Szarková, Kucherová 1 (1), Pastorková 2, Bujnochová, Holesová 1, Rechtorisová 2, Olsovská 1. Edző: Dusan Poloz

Az eredmény alakulása: 8. perc: 4–1. 13. p.: 6–4. 21. p.: 9–5. 25. p.: 10–8. 34. p.: 18–8. 41.p.: 20–13. 48.p.: 23–14. 55.p.: 25–18.

Kiállítások: 6, ill. 16 perc
Hétméteresek: 5/4, ill. 4/2.

A magyar együttesben sérülés miatt Tomori Zsuzsanna, Szucsánszki Zita, Hornyák Dóra, Erdősi Ildikó és Kovács Anna sem léphetett pályára.

Bíró Blanka védéseinek köszönhetően a szlovákok több mint hat percig nem tudtak betalálni a meccs elején, később pedig Martina Skolkova góljaival tartották magukat. A magyarok jól teljesítettek, és Görbicz Anita vezérletével őrizték előnyüket (8-5).

Amikor némileg egysíkúvá és kapkodóvá vált a hazaiak játéka, Kim Rasmussen szövetségi kapitány időt kért. Ennek hatására támadásban és védekezésben is hatékonyabbá vált a csapat, és a hajrában sorozatban négyszer volt eredményes (14-8).

A vendégek tíz percen keresztül nem dobtak gólt, ezt kihasználva az egyre magabiztosabban kézilabdázó magyar válogatott a második felvonás elején tíz találattal elhúzott (18-8). A továbbra is kiválóan védő Bíró Blanka helyére beállt Janurik Kinga is remekelt a kapuban, ez pedig ellensúlyozta a támadásban elkövetett pontatlanságokat.

A szlovákok több könnyű gólt is szereztek, míg a magyarok hat percen keresztül nem találtak be, a legvégén azonban Görbicz vezérletével újra eredményesek voltak és kilenc találattal győztek (28-19).

A vendégek legeredményesebb játékosa hat góllal Martina Skolkova volt.

A visszavágót szerda 18 órától a pozsonyi Ondrej Nepela Arenában rendezik. A párharc győztese kijut a decemberi németországi világbajnokságra. A házigazda németeken kívül már Norvégia, Dánia, Hollandia, Franciaország, Angola, Tunézia, Kamerun, Japán, Kína, valamint a Koreai Köztársaság együttese biztosította részvételét a vb-n.