Természeti értékeinket legalább abban az állapotukban kell megőriznünk, amelyben azokat megkaptuk – mondta Áder János köztársasági elnök szombaton a Pest megyei Gödöllőn zajló 3. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon.

Az államfő felidézte, hogy három évvel ezelőtt pattant ki a fesztivál ötlete a szervezők fejéből, mivel korábban a természetfilmnek Magyarországon komoly hagyományai voltak. Az államfő az elmúlt három évről szólva elmondta: a fesztivál létjogosultságát bizonyítja, hogy egyre több alkotó, érdeklődő és egyre több színvonalas alkotás érkezik.

Áder János hangsúlyozta: a legfontosabb célja a rendezvénynek, hogy mind az idősek, mind a fiatalok számára megmutassa azokat a természeti kincseket, amelyek körül vesznek bennünket és amelyekre mindannyiunknak vigyázni kell. Hozzátette, hogy mindezt meg kellene őriznünk legalább abban az állapotában, amelyben megkaptuk.

Az államfő szerint a fesztivál színvonalát mutatja az is, hogy még a híres természetfilmes, David Attenborough is elküldte egyik nem rég készült alkotását.

A köztársasági elnök a rendezvényen megtekintett egy természetfilmet, beszélgetett az alkotóival, valamint körbejárta a rendezvény több helyszínét.

A május 26-án kezdődött 3. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál a gödöllői Grassalkovich-kastélyban és annak közvetlen környezetében zajlik vasárnapig. A rendezvényen a világ legjobb természetfilmjeit láthatja a közönség számos ismeretterjesztő program kíséretében csaknem 50 helyszínen.