Telekom Veszprém 23-22-re legyőzte a MOL-Pick Szeged csapatát a férfi kézilabda Magyar Kupa szombati döntőjében, a debreceni Főnix Csarnokban, ezzel megvédte címét.

A kupa fináléjában most találkozott 18. alkalommal a két együttes, a mérleg immár 14 veszprémi és négy szegedi siker. A Veszprém 26. Magyar Kupa-győzelmét ünnepelhette.

Eredmény, férfi Magyar Kupa, döntő:

Telekom Veszprém – MOL-Pick Szeged 23-22 (13-9)

Debrecen, Főnix Csarnok, 4500 néző. V: Herczeg, Südi

Telekom Veszprém: Mikler – Marguc 7 (1), Nilsson 1, Nagy L. 1, Schuch, Terzic, Iváncsik G. Csere: Alilovic (Kapus), Pálmarsson 5 (3), Ilics 1 (1), Sulic 2, Lékai 5, Ancsin G 1, Ugalde. Vezetőedző: Xavier Sabaté

MOL-Pick Szeged: Sierra – Buntic 1, Sostaric 2, Skube 4, Bánhidi 2, Gorbok, Källman 2. Csere: Sego (Kapus), Goncalves, A. Blazevic, Gaber 1, Balogh Zs. 8 (5), Obranovic, Rodríguez, Bodó R. 2. Vezetőedző: Carlos Pastor

Az eredmény alakulása: 5. perc: 1–3. 11. p.: 3–3. 20. p.: 9–4. 26. p.: 12–6. 41. p.: 14–14. 49.p.: 18–19. 55.p.: 21–20
Kiállítások: 12, ill. 10 perc
Hétméteresek: 7/5, ill. 5/5

Szinte telt ház és remek hangulat fogadta a két Bajnokok Ligája-negyeddöntős csapatot. A veszprémiek keretéből ezúttal Gulyás Péter, Marko Kopljar és Blaz Blagotinsek hiányzott, Dragan Gajicot pedig csak az 59. percben íratták be a jegyzőkönyvbe.

A Szeged a második percben már két góllal vezetett, ám később 11 percen keresztül nem tudott betalálni, ellenfele pedig hatékonyabban védekezett és pontosabban támadott, így fordítani tudott (6-3). Juan Carlos Pastor vezetőedző a 26. percben már másodszor kért időt, mert játékosai nem tudták lassítani a gyorsan, lendületesen kézilabdázó veszprémieket (12-6), a szünet előtt azonban némileg csökkentették hátrányukat (13-9).

A második felvonás is két szegedi góllal, illetve mindkét együttes részéről kapkodó játékkal indult. Ahogyan az első félidőben a veszprémi Mikler Roland, úgy ebben az időszakban a szegedi kapus, José Manuel Sierra védett remekül, ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csapata egyenlített (14-14).

A Veszprém a 27. és a 42. perc között csak egyszer volt eredményes, riválisa azonban ekkor még nem tudta visszavenni a vezetést, a 49. percben viszont igen (19-18). Egyre több volt a szabálytalanság, ebből adódóan a játékmegszakítás, a kiállítás és a hétméteres is.

Négy és fél perccel a vége előtt, egygólos veszprémi előnynél Nagy László a kapufát találta el, majd csapata kettős emberhátrányba került, Lékai Máté ennek ellenére betalált. Az izgalmas hajrában Sierra és Mirko Alilovic is bravúros védéseket mutatott be, ám mivel Palmarsson a kapufát találta telibe, és Lékai Máté lövése sem volt pontos, csapatuk nem tudta eldönteni a finálét.

Balogh Zsolt egyenlített, de amikor Matej Gaber megakadályozta Andreas Nilssont a középkezdés elvégzésében, két másodperccel a vége előtt hétmétereshez jutott a Veszprém, ezt Palmarsson értékesítette, így együttese 23-22-re győzött és megvédte címét.

Vezetőedzői nyilatkozatok (az M4 Sport alapján):

Javier Sabaté, Veszprém: “Nagyon jó és szoros mérkőzés volt, gratulálok a Szeged csapatának is. Szerintem megérdemeltük a győzelmet, mert negyven percen keresztül jobbak voltunk. A második félidőben visszajött a meccsbe ellenfelünk, de az utolsó tíz percre kapust cseréltünk, Mirko Alilovic pedig óriási volt, bemutatott két-három nagyon fontos védést. A legfontosabb pillanatokban jól játszottunk. Ez a kupa presztízst jelent, mert a Veszprém-Szeged meccs mindig nagyon fontos. A SEHA Ligában sajnos nem sikerült a címvédés, de egy héttel később a Magyar Kupában összejött.”

Juan Carlos Pastor, Szeged: “Először is gratulálok a Veszprémnek a győzelemhez. Nem játszottunk jól az első félidőben, a második félidő pedig megint egy hétméteresen dőlt el. Kettős emberelőnyben kaptunk egy gólt, lőni viszont nem tudtunk, ott dőlt el a találkozó. Az utolsó másodpercekről nem tudok mit mondani, mert nem láttam pontosan az esetet, de ha a játékosunk nem engedte elvégezni a középkezdést, akkor jogos a játékvezető döntése.”

A 3. helyért lejátszott mérkőzésen:

Grundfos Tatabánya KC – Csurgói KK 23-18 (10-9)