A magyar férfi kézilabda-válogatott végig vezetve 27-25-re legyőzte az olimpiai bajnok Dánia csapatát a franciaországi világbajnokság vasárnapi nyolcaddöntőjében, Albertville-ben.

A magyarok a negyeddöntőben a norvég válogatottal találkoznak kedden 17 órakor, ugyancsak Albertville-ben.

Eredmény, nyolcaddöntő:

Magyarország-Dánia 27-25 (12-13)

Albertville (FRA), 6300 néző, v.: Bualluka, Henisszi (tunéziaiak)

Magyarország: Mikler – Harsányi 1, Zubai, Nagy L. 1, Ligetvári, Bodó 3, Juhász Á. 4. Csere: Fazekas (kapus), Lékai 6, Balogh Zs. 4, Dzsamali 4, Szöllősi Sz., Bánhidi, Ancsin 2, Császár 2. Szövetségi kapitány: Xavier Sabaté

Dánia: Landin 1 – Svan 6, Söndergaard 4, Olsen, René Toft Hansen, Mikkel Hansen 8 (1), Mortensen 2. Csere: Mollgaard, Damgaard 3, Henrik Toft 1, Nöddesbo, Andersson. Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson

lövések/gólok: 50/27 (54%), illetve 47/25 (53%)
gólok hétméteresből: 2/0, illetve 1/1
kiállítások: 6, illetve 2 perc

A magyar játékosok fekete karszalaggal léptek pályára a veronai baleset áldozataira emlékezve. “A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) osztozik a pénteken Verona mellett buszbalesetben elhunyt magyar diákok hozzátartozóinak mély gyászában, és a teljes magyar kézilabda-társadalom nevében részvétét fejezi ki a családtagok felé” – áll az MKSZ közleményében. A magyar küldöttség kérvényezte a mérkőzés előtti egyperces gyászszünetet az áldozatok emlékére, a nemzetközi szövetség (IHF) azonban ehhez nem járult hozzá.

Magyar gólokkal és Mikler Roland védéseivel kezdődött a találkozó (4-1). A csapatkapitány, az első mérkőzésen bokasérülést szenvedett Nagy László visszatérése jól láthatóan pozitívan hatott a magyarok játékára, leginkább védekezésben. A folytatásban több hiba is becsúszott, ennek ellenére 8-5-ig tartotta háromgólos előnyét a csapat, de az olimpiai címvédő 8-8-nál egyenlített. Nagyszerűen küzdöttek Javier Sabaté szövetségi kapitány játékosai, így nem tudta átvenni a vezetést az ellenfél.

Balogh Zsolt kétszer is betalált a második felvonás elején, majd Bodó Richárd emberhátrányból volt eredményes. A dánok néhány hibáját és Mikler újabb bravúrjait kihasználva a 44. percben az addigi legnagyobb különbség alakult ki (20-16).

Aztán a magyar csapat hiányosságával élve az ellenfél sorozatban érte el góljait a szélső posztokról, majd hatékonyabbá tette a védekezését és egyenlített (23-23). Fáradni látszottak a magyar játékosok, de harci szellemük nem lankadt. Balogh Zsolt és Császár góljával ismét két találatra nőtt az előny (26-24) az utolsó percben. A dánok időkérése után Mikkel Hansen volt eredményes, majd Sabaté kapitány is időt kért. Mivel az utolsó gólt Császár Gábor lőtte az egész pályás letámadásra kijövő dánokat kijátszva, a magyar válogatott 27-25-re győzött.

“Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, óriási mérkőzés volt” – mondta Javier Sabaté szövetségi kapitány. “Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, nem felejtettük el, hogy az olimpiai bajnok az ellenfelünk, de mindenki nagyon jól teljesített. Nagy Lászlóval más a játékunk, ma is a vezérünk volt. Most jön egy kis pihenő, azután megyünk tovább, és a folytatásban még nehezebb dolgunk lesz” – tette hozzá.

A dán válogatott – és az egész mezőny – legeredményesebb játékosa Mikkel Hansen volt nyolc góllal, Lasse Sven hatszor, Kasper Söndergaard pedig négyszer volt eredményes.

A két csapat most találkozott egymással 35. alkalommal, ez volt – 14 dán siker és két döntetlen mellett – a 19. magyar győzelem, de 2007. január 20-a óta az első. Akkor a németországi vb-n sikerült ellenük nyerni. A dánok 2005 óta először nem jutottak be a negyeddöntőbe világbajnokságon.

Nagy László: ezúttal sem egy fecske csinált nyarat

Nagy László csapatkapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott nem csak az ő visszatérése miatt győzte le 27-25-re az olimpiai bajnok Dánia csapatát a franciaországi világbajnokság vasárnapi nyolcaddöntőjében Albertville-ben.

“Ha túlságosan nagy lett volna a kockázat, azt nyilvánvalóan mérlegeltük volna, de a szívem visszahúzott a pályára. Ezúttal sem egy fecske csinálta a nyarat” – mondta Nagy László, akinek ez csupán a második mérkőzése volt a tornán, ugyanis múlt pénteken, az első csoportmeccs első félidejének közepén megsérült a bokája, később a keretből is kikerült és csak vasárnap (ma) délelőtt cserélték vissza.

A csapatkapitány úgy fogalmazott, nem vették figyelembe, hogy az olimpiai bajnokkal játszanak, ezért nem nyomasztotta őket a tét. “Nagyon szervezetten védekeztünk, és olyan csapatmunkát nyújtottunk, amire nem találok szavakat” – mondta.

Hozzátette, szerettek volna legalább egy meglepetést szerezni, de azt a csoportkörre tervezték. “Természetesen örülünk a sikernek és még nagyobb önbizalommal várjuk a következő mérkőzést, de ezzel a győzelemmel nem szabad sokáig foglalkoznunk. Támadásban és védekezésben is rendkívül fegyelmezettek voltunk, a norvégok ellen legalább ilyen szintet kell nyújtanunk, hogy legyen esélyünk” – mondta Nagy, aki 29 percet töltött a pályán és egy gólt lőtt a dánoknak.

Balogh Zsolt a lefújás után kijelentette, alig tudja felfogni, hogy megverték az olimpiai bajnokot. “Fantasztikus győzelmet arattunk. Ezért szép a sport, hiszen két nappal ezelőtt még hiányoltunk négy pontot, amit a csoportkörben megszerezhettünk volna, de összekaptuk magunkat, amiért az egész csapatnak jár a gratuláció” – vélekedett.

A MOL-Pick Szeged jobbátlövője elárulta, tudták, hogy olyan ellenféllel találkoznak, amelyik egy másodperc alatt megbünteti a hibáikat. “Voltak rontásaink, de ezzel most szerintem senki nem foglalkozik. Ilyen játékkal és hozzáállással most már bármeddig eljuthatunk” – tette hozzá Balogh, aki 24 és fél perc játék alatt öt lövésből négyet gólra váltott.

“Nagyon akartunk, igazán együtt voltunk és jól védekeztünk. Bizonyítottuk, hogy a magyar kézilabda jobb annál, amint amit eddig mutattunk” – fogalmazott Jamali Iman, aki hat kísérletből négyszer volt eredményes 29 perc alatt.

Juhász Ádám elmondta, a játékosok arról beszéltek maguk között, az nem lehet, hogy ennyit készültek, és csak két Európán kívüli csapatot győznek le a világbajnokságon. “Végig élveztem a játékot. Visszatért a csapatkapitányunk és fegyelmezetten kézilabdáztunk, ennek köszönhető a sikerünk” – nyilatkozta a Tatabánya szélsője, aki ezúttal is nagyon sokat, 28 és fél percet játszott, ezalatt hat lövésből négy gólt szerzett.

“Hittünk benne, hogy legyőzhetjük a szinte teljes csapattal felálló olimpiai aranyérmest. Sikerült meglepetést szereznünk, hiszen nem mi voltunk a favoritok, igaz, a negyeddöntőben sem mi leszünk, de hasonló mentalitással megyünk tovább” – mondta boldogan Lékai Máté, aki hat találattal vette ki részét a sikerből.