Két év alatt vezetik be a rugalmasabb bölcsődei rendszert

Eddig 34 500 család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt, közismert nevén a csokot a tavaly júliusi bevezetés óta – jelentette be kedden az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a tízmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülő fiatal párok 82 százaléka vállalt előre gyermeket – írja a magyaridok.hu oldal.

Az államtitkár kiemelte, hogy a 2017-es költségvetésben minden eddiginél nagyobb, összesen 211 milliárd forintos, felülről nyitott keret áll rendelkezésre az otthonteremtési programra.

– Mindez azt jelenti, hogy Magyarország jövőre az OECD-átlag csaknem kétszeresét, a GDP 4,7 százalékát fordítja a családok támogatására – tette hozzá. Fontosnak nevezte azt is, hogy 2017-ben tovább növekszik a két gyermeket nevelők adókedvezménye, ami évente 60 ezer forint többletmegtakarítást jelent majd az érintett családoknak. Az első házasok emellett továbbra is két évig vehetik igénybe a havi 5 ezer forint adókedvezményt, akkor is, ha közben gyermeket várnak, továbbá a minimálbér 15 százalékos emelésével a gyed maximális összege a jelenlegi 155 400 forintról 178 500 forintra emelkedik. A sajtótájékoztató után az államtitkár a bölcsődei rendszer átalakításáról nyilatkozott a Magyar Időknek.

– Azt szeretnénk elérni, hogy ne kelljen választani a család és a karrier között, ezért 2017. január 1-jétől a jelenleginél rugalmasabb bölcsődei rendszert vezetünk be – mondta el a Magyar Idők kérdésére Novák Katalin. Az államtitkár emlékeztetett: a hatályos szabályok szerint azoknak a településeknek van ellátási kötelezettségük, amelyek lélekszáma eléri a tízezret. A jövő évtől viszont e tekintetben a szülői igények válnak meghatározóvá.

– Azaz, ha legalább negyven, három évnél fiatalabb gyermek él egy településen, vagy öt család ezt kifejezetten kéri, az önkormányzatnak meg kell szerveznie az ellátást. Az átállásra két évük van a településeknek, azaz 2018 végéig tart a türelmi időszak – tette hozzá.

Az államtitkár (középen) jelezte, jövőre a GDP 4,7 százalékát fordítják családtámogatásra

Az új rendszerben a hagyományos bölcsődék mellett megjelennek majd a mini-, a munkahelyi és a családi bölcsődék is. Utóbbiak a kistelepüléseken jelenthetnek megoldást.

– Családi bölcsődét egy százórás tanfolyam elvégzése után nyithat például az otthonában egy anyuka, aki attól kezdve nemcsak a saját, hanem másik négy-öt család gyermekére is felügyelhet. Az engedélyezéshez néhány egyszerűbb feltételnek kell megfelelni – magyarázta az államtitkár. A minibölcsőde akár az óvodákon belül, de külön egységként is kialakítható lesz. A kormány anyagilag is támogatja az átállást. Mint megtudtuk, az elmúlt fejlesztési időszakban eddig több mint 28 milliárd forintot költöttek el bölcsődei férőhelybővítésre, a jövőben pedig mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre bölcsődei, óvodai férőhelybővítésre, korszerűsítésre.

A bölcsődék, minibölcsődék fenntartására azonos mértékű normatív támogatást kapnak az önkormányzatok. Novák Katalin arra is kitért, hogy a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőkre a kormány kiterjesztette a pedagógus-életpályamodellt, így 30-40 százalékos fizetésnövekedést sikerült elérni körükben, a középfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelők számára pedig kidolgoztak egy bérpótlékrendszert, így a jövőben a garantált bérminimum emelésével és a bérpótlék bevezetésével az ő illetményük is jelentősen emelkedni fog.

– A bölcsődei ellátás fejlesztésének – akárcsak a csok bevezetésének vagy a fiatal vállalkozók támogatásának – célja az is, hogy segítse a vidék megerősödését, ösztönözze a helyben maradást – jelentette ki az államtitkár.

ÚJABB VÉDŐOLTÁSOK TÁMOGATÁSÁT KÉRIK

Nagyjából kétszázezer forintot kell ma áldoznia annak a szülőnek, aki az összes ajánlott védőoltást be szeretné adatni gyermekének. Jelenleg hét olyan betegség van, amely ellen létezik vakcina, de nem szerepel a kötelező védőoltások között, és nem jár hozzá tb-támogatás sem. A kormány néhány hónappal ezelőtt döntött arról, hogy a jövő évtől ingyenessé teszi a meningococcus-C elleni védőoltást, ha azt két év alatti gyermeknek adják be. A gyermekorvosok több védőoltás támogatását sürgetik.