A Jobbik Vas megyei útfejlesztésekről kérdezett

0
18

A Jobbik padsoraiból Bana Tibor Vas megyei útfejlesztésekről kérdezett, arra várva választ, mikorra várható a 8-as főút, valamint a 86-os főút Szombathelytől délre vezető részének szélesítése.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár válaszában kijelentette, hogy a 86-os főút bővítésének következő szakasza 2018 utolsó negyedévében készülhet el, míg a 8-as főút négysávossá fejlesztése 2020-ra készülhet el.

Bana Tibor szóbeli kérdésének szövege:

Tisztelt Államtitkár Úr!

November 16-án írásbeli kérdéssel fordultam Seszták miniszter úrhoz, melyben a 8-as főút, illetve a 86-os főút Szombathelytől déli irányban, Egyházasrádóc felé történő fejlesztéséről próbáltam meg konkrét, kézzelfogható információhoz jutni, mivel a megyéből több ilyen jellegű megkeresés is érkezett felém.

Sajnos érdemi válasz helyett csak mellébeszélést és konkrétumok nélküli sorokat kaptam, feltett kérdéseimre a közel két oldalas válaszból csupán egy bekezdés vonatkozott. Mint arra az írásbeli kérdésemben is felhívtam a figyelmet: Vas megyében egyetlen kilométer autópálya sincsen és jelen állás szerint hosszú ideig nem is lesz, ami rendkívül szomorú tény. A megyében élők joggal várják el, hogy a kormány nyíltan elmondja, mik a tervei a megye úthálózatának fejlesztésével kapcsolatban.

A korábbi években maga Orbán Viktor miniszterelnök úr is megfogalmazott ígéreteket – például a 8-as főút négysávosítására vonatkozóan –, amelyek úgy tűnik, azok is maradnak. Holott Orbán Viktor 2014 nyarán Körmenden arról beszélt, hogy „az osztrák-magyar határig négysávos autóúton lehet majd eljutni, miközben egyébként a Budapest felé irányuló szakasz építése is zajlik”. Természetesen értékeljük, hogy elkészült a 86-os út Szombathelyt Győrrel összekötő szakasza, bár nem értjük, miért nem autópályaként. Történtek további fejlesztések is, a Jobbik ezeket is üdvözli. A vasi megyeszékhelytől délre azonban továbbra is lassú és balesetveszélyes a közlekedés, a határ közelsége pedig különösen indokolttá tenné autóút, de inkább autópálya létesítését.

Tisztelt Államtitkár Úr!

Mikor kezdődik meg végre az érdemi munka az említett útszakaszokon? Mikor kapcsolódhatnak be a Vas megye déli részén élők is a gyorsforgalmi úthálózatba?

Várom érdemi válaszát!