Aranyérmet nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren a riói olimpia keddi versenynapján.

Az aktuális világ- és Európa-bajnok kettős rendkívül nagy küzdelemben harcolta ki az első helyet, a címvédő németeket pár centivel megelőzve végzett az élen. Magyar egység 2004 és 2008 után harmadszor győzött ebben a számban nyári játékokon.

A döntő előtt Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Kozák Danuta jobban van, hasmenése már elmúlt. Ezzel együtt kérdéses volt, hogy mennyit vett ki belőle a hétfő éjszakai rosszullét.

A Rodrigo de Freitas Lagúnában gyakorlatilag szélcsendben, sima vízen kezdődhetett meg a magyarok számára legfontosabb keddi futam.  

A rajttól a német Franziska Weber, Tina Dietze kettős jött el a legjobban, de szorosan tapadt rá mellettük az 5-ös pályán lapátoló magyar egység. Féltávnál már Szabóék haladtak az élen, akárcsak 200 méterrel a cél előtt, korántsem volt azonban megnyugtató az előnyük, ráadásul a 6-oson a lengyelek, Karolina Naja és Beata Mykolajczyk is "képbe kerültek". A végére öldöklő küzdelem alakult ki, amelyben a magyarok vissza tudták verni a németek támadását, és minimális különbséggel elsőként haladtak át a célvonalon. Beérkezéskor nem is tudták, hogy elsők lettek, illetve az látszott rajtuk, hogy mindent kiadtak magukból.

"Biztos?" – kérdezte Szabó Gabriella, miután kiszálltak a hajóból, Kozák Danuta pedig a stégre ülve próbálta kifújni magát. Majd összeölelkeztek és fogadták a riválisok gratulációt.

"Nem tudtuk, hogy győztünk-e, olyan kicsi volt a különbség." – nyilatkozott Szabó Gabriella. – Sejtettük, hogy ez lesz, két napja az utolsó húsz méterről beszélünk."

Kozák Danuta, aki az elmúlt napokban betegséggel küszködött, azt mondta, a tegnap előtti "kemény éjszaka" volt:

"Az előfutam után Gabi hozott vissza a stégre, annyira nem voltam jól. De sikerült kialudnom magam, az orvos sokat segített, ugyan nem voltam még százszázalékos állapotban, de közel voltam hozzá."

Arra a kérdésre, hogy mit kíván a folytatásra magának és a négyesnek, Kozák Danuta így felelt:

"Egészséget és ugyanezt a küzdőszellemet."

Szabó másodszor, Kozák harmadszor bizonyult a legjobbnak olimpián.

A páros a magyar kajak-kenu sport 23., illetve a riói küldöttség hatodik aranyérmét szerezte.

A magyar sportolók eddig hat első, három második és négy harmadik helyet nyertek a riói olimpián.

A végeredmény, női K-2 500 méter:

1. SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA (MAGYARORSZÁG) 1:43.687 p
2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:43.738
3. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 1:45.207

Napi összefoglaló

Aranyérmet nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren a riói olimpia keddi versenynapján. Az aktuális világ- és Európa-bajnok kettős a magyar kajak-kenu sport 23., illetve a riói küldöttség hatodik aranyérmét szerezte.

Douchev-Janics Natasa megnyerte a B döntőt, így összesítésben a kilencedik helyen végzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében. Kopasz Bálint K-1 1000 méteren 10. lett, az ugyancsak 1000-en versenyző kenus Vasbányai Henriket pedig kizárták a B finálét követően. A bírók szerint túl közel ment a mellette haladóhoz, s "felült" a rivális farvizére.

A férfi vízilabda-válogatott 9-9-es döntetlent követően ötméteresekkel 13-11-re kikapott a montenegrói csapattól a negyeddöntőben, így – akárcsak négy évvel ezelőtt Londonban – a folytatásban az 5-8. helyért küzdhet. Az alsóágon először a brazilok következnek.

Az olimpia egyetlen magyar súlyemelője, Nagy Péter a +105 kilogrammos kategóriában – szakításban egyéni legjobbját megjavítva – a tizedik lett. A grúz Lasa Talakadze 473 kilogrammos világcsúccsal győzött.

Papp Márk a 13. helyen zárta a férfiak 10 kilométeres nyíltvízi úszását.

Baji Balázs 110 méteres gátfutásban egy rontás után nem jutott döntőbe, és összesítésben a 15. helyen végzett.

A birkózóknál két magyar lépett szőnyegre kedden. Lőrincz Tamás kikapott a kötöttfogásúak 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében, majd nem sokkal később kiesett, mivel dél-koreai legyőzője a negyeddöntőben vereséget szenvedett. Kiss Balázs ugyancsak alulmaradt a 98 kilós nyolcaddöntőben, s ezzel befejezte szereplését, mivel svéd legyőzője kikapott az elődöntőben.

Rióban nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a 2024-es olimpiára kandidáló magyar küldöttség. Fürjes Balázs, a pályázat elnöke a megjelent mintegy félszáz újságíró előtt elmondta, szerinte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövőre alacsony kockázatú helyszínt választ, és leszögezte: Budapest ilyen. Utalt rá, hogy a 2012-es házigazda London, a mostani rendező Rio de Janeiro, valamint a 2020-as helyszín, Tokió mind megapolisz, márpedig a NOB Agenda 2020 programja éppen azért született, hogy közepes méretű városoknak is legyen esélyük a rendezésre. Kiemelte, hogy a pályázat sikere esetén nem csak Budapesten, de az egész régióban először lenne olimpia. Hozzátette: "Magyarország az egyetlen nemzet a tíz legeredményesebb közül, amely még nem rendezett olimpiát".

Sporttörténelmi sikert ért el Simone Biles amerikai tornász, mivel megszerezte a negyedik aranyérmét Rióban. A 19 éves texasi versenyző lett az ötödik tornász, aki egy játékokon négy aranyat gyűjtött. Előtte Keleti Ágnes (1956), a szovjet Larissza Latinyina (1956), a csehszlovák Vera Caslavska (1968) és a román Ecaterina Szabo (1984) vitte véghez ezt a bravúrt.

Sérülésekkel szállították kórházba Qëndrim Guri koszovói kerékpárost, akit edzés közben egy autó elgázolt.

A keddi magyar mérleg

A magyar versenyzők keddi eredményei a riói olimpián:

ATLÉTIKA

férfi 110 m gát: Baji Balázs 15., nem jutott döntőbe

BIRKÓZÁS

férfi kötöttfogás 66 kg: Lőrincz Tamás kikapott a nyolcaddöntőben és kiesett
férfi kötöttfogás 98 kg: Kiss Balázs kikapott a nyolcaddöntőben és kiesett

KAJAK-KENU

női K-2 500 m: Szabó Gabriella, Kozák Danuta olimpiai bajnok
férfi C-1 1000 m: Vasbányai Henriket kizárták
férfi K-1 1000 m: Kopasz Bálint 10.
női K-1 200 m: Douchev-Janics Natasa 9.

NYÍLTVÍZI ÚSZÁS

férfi 10 km: Papp Márk 13.

SÚLYEMELÉS

férfi +105 kg: Nagy Péter 10.

VÍZILABDA

férfi negyeddöntő: Montenegró-Magyarország13-11, ötméteresekkel, a magyarok az 5-8. helyért folytatják

Fotó: Kovács Tamás (MTI)