Ünnepélyes keretek között tettek fogadalmat a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén a riói olimpiára induló magyar sportolók. A Művészetek Palotájában tartott eseményen dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Áder János köztársasági elnök és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a sportolókat, edzőket, sportvezetőket.

– Az első szó a tiszteleté, amellyel sportvezetőként és egykori sportolóként országunkat vezető kormányunk tagjainak tiszteletét szeretném felétek, Önök felé közvetíteni. A második a köszöneté. Mert idáig eljutni, elérni, hogy a piros-fehér-zöld színeket képviselhessétek a nemzetek legnagyobb sportjátékán, az ötkarikás játékokon, komoly küzdelem eredménye – mondta dr. Szabó Tünde. Az olimpia nem csak egy szó, nem csak egy verseny a sok közül, nem egy győzelem, vagy vereség, az olimpia a szívekben él – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 120 éve a magyarok már az első újkori olimpián komoly sikereket arattak; heten indultak és hat éremmel a hatodik helyen jegyezték az eredményeiket. Az azóta eltelt 120 esztendő alatt 25 olimpián bizonyíthattunk, s a nyári olimpiákon 480 érmet gyűjtöttek össze hazánk fiai.

Dr. Szabó Tünde felidézte Pierre de Coubertin báró szavait: „A legfontosabb dolog az olimpiai játékokban, hasonlóan az élethez: nem a diadal, az igyekezet. A legalapvetőbb dolog nem az, hogy legyőzd társaid, hanem, hogy küzdj jól.”

– Kívánom, hogy e szavakat kövessétek Mindannyian. Küzdjetek felemelt fejjel, tudva, hogy itt Európában 15 millióan leszünk ott veletek a startvonalon, a rajtkövön, a hajóban, a ringben, a páston és a 15 milliós magyarság minden tagja mérhetetlenül büszke arra, hogy 2016-ban, Rióban, Ti képviselitek a magyar lobogót és hazánkat az olimpián – bíztatta a sportolókat az államtitkár.

Fotó: Máthé Zoltán (MTI)