Biztosak vagyunk abban, hogy a tavalyihoz hasonló összefogással, idén is képes lesz arra a város vezetősége, hogy kezelje az önhibánkon kívül kialakult helyzetet.

Az elmúlt napok körmendi közbeszédét a Rendészeti Szakközépiskola területén felállítandó ideiglenes befogadóállomás uralta. A tavalyi év végén elbontott sátortábort a keddi napon újra felállította Magyarország Kormánya.

A lépés világosan jelzi, hogy hazánk kormánya nem hajlandó folytatni azt a tétlenséget, amely az Európai Uniót jellemezi és, ha kell, saját kezébe veszi az irányítást. Amíg Brüsszel az értelmetlen és teljességgel hatástalan kötelező letelepítési kvótát próbálja meg ráerőltetni a tagállamokra, addig Magyarország cselekvésre szánta el magát. Habár a kormány által tavaly meghozott fizikai és jogszabályi intézkedések hatására jelentősen lecsökkent a hazánk területére illegálisan belépők száma, most mégis fel kell készülnünk arra, hogy az EU tétlensége miatt újabb migrációs hullám éri el az ország déli határait. Amennyiben erre sor kerül, fel kell készülnünk arra, hogy az erre a célra kijelölt táborok megtelnek. A kormány emiatt ideiglenes tartaléktáborokat alakít ki az ország több pontján, tehermentesítendő a főbb befogadóállomásokat. Fontos hangsúlyoznunk, hogy az ország keleti részében felszámolandó táborok jogilag és idegenrendészetileg menekülttábornak minősülnek, amelyek teljesen más státuszúak, mint a körmendi tábor. Így hamisak és félrevezetőek azok az információk, amelyek arról szólnak, hogy városunkba helyezik át a menekülttáborokat. Éppen ellenkezőleg. A lépés összhangban van Orbán Viktor, miniszterelnök azon szándékával, hogy az ország összes menekülttáborát felszámolják. A magyar kormány többször hangsúlyozta, hogy nem hajlandó aláírni semmilyen olyan dokumentumot, amely migránsok Magyarországra telepítését jelentené. Magyarország tehát nem kíván befogadni egyetlen bevándorlót sem, Brüsszel tétlensége ugyanakkor arra készteti az ország vezetését, hogy felkészüljünk minden eshetőségre. Ennek a felkészülésnek egyik lépése a Körmenden és Szentgotthárdon felállításra kerülő ideiglenes tartaléktáborok. Reméljük, hogy nem kerül sor a táborok megnyitására, ugyanakkor amennyiben ez mégis bekövetkezne, városunk felkészülten várhatja az ide érkező illegális bevándorlókat. A város vezetése megtette azokat a szükséges lépéseket, amelyek mind-mind a lakosság érdekeit és biztonságát szolgálják. Bebes István polgármester többek között kérte a tábor kerítésének megerősítését, a fokozott rendőrségi jelenlétet, a térfigyelő-rendszer kibővítését, valamint a hétfői napon kérvényezni fogja a Magyar Honvédség jelenlétét is. Biztosak vagyunk abban, hogy a tavalyihoz hasonló összefogással, idén is képes lesz arra a város vezetősége, hogy kezelje az önhibánkon kívül kialakult helyzetet.

Ismét vannak azonban olyanok, akiknek a lakossági pánikkeltés és a széthúzás az érdeke. A Bana Tibor vezette Jobbik minden alkalmat megragad arra, hogy feszültséget és félelmet keltsen a város lakóiban. Konstruktív, előremutató, a lakosság érdekit szolgáló javaslatok megfogalmazása helyett, kizárólag saját politikai céljaik vezérlik őket. A megfelelő szakértelem hiányában arra kényszerülnek, hogy néhány plusz szavazatért cserébe, ferdítsenek, hazudjanak és a lakosságban félelmet keltsenek. Látható, hogy a körmendi Jobbik nem más, mint a szentgotthárdi Bana Tibor magánserege. Ő az, aki tőlünk 30 km-ről akarja nekünk, körmendieknek megmondani, hogy mit gondoljunk, mit érezzünk és, hogy mit cselekedjünk. A körmendi szervezetük gyengeségét mutatja, hogy képtelenek saját véleményt kialakítani, és a lakosság érdekeinek képviselete helyett, inkább az ő önös politikai karrierjét támogatják. Annak az embernek a politikai karrierjét, aki az Iráni Iszlám Köztársaság zászlójával fotózkodik és akinek pártvezére szerint az iszlám az emberiség utolsó reménye. Nem ez az első eset, hogy az iszlámbarát Jobbik megtagadja saját identitását, pusztán azért, mert a pillanatnyi párpolitikai érdekeik azt kívánják. Ők azok, akik a háttérben az iszlámot éltetik, közben pedig az összefogás erősítése helyett, az iszlám bevándorlókkal riogatják a körmendi lakosokat. Feltennénk a kérdést, hogy a Jobbik kiknek az oldalán áll és kiknek az érdekeit képviseli? Mert, az egészen biztos, hogy nem a körmendi lakosokét. Egyúttal felszólítjuk Auer Miklós, önkormányzati képviselőt, hogy nyilatkozzon őszintén arról, hogy egyetért-e azokkal a szavakkal, amelyeket Bana Tibor ad az ő szájába? Képviselő Úr! Amikor önök a képviselő-testület feloszlatásáról és a polgármester elmozdításáról értekeznek, akkor valójában az anarchia és a káosz oldalán teszik le a voksukat. Egyetért-e ön azzal, hogy az összefogás és a konstruktív javaslatok megfogalmazása helyett önök a széthúzás, az anarchia és a pánikkeltés politikáját folytatják a városban? Amennyiben ön valóban a körmendiek érdekeit kívánja képviselni, kérjük, határolódjon el a Jobbik destruktív, veszélyes és kizárólag a párt érdekeit szem előtt tartó politikájától!

Körmend, 2016. március 6.

Fidesz és Fidelitas körmendi szervezetei