Száááznyolcvan!!!

1
28

Phil Taylor, Gary Anderson, Adrian Lewis, Michael Van Gerwen. Sokaknak felcsillan a szeme e nevek hallatán. Körmenden is van ezzel így jópár fiatal, akik közül néhányan 2015-ben megalakították a Körmendi Darts Klubot, melyet a Magyar Darts Szövetség idén januárban tagjai közé fogadott.

A körmendi klub egyik prominens személyével, Biró Gyulával beszélgettem a kezdetekről, az ötletről, hogyan is jött létre a körmendi darts és milyen jövőt képzelnek neki.

Fotó: Joó TamásMit lehet tudni a kezdetekről? Honnan és kitől jött az ötlet, hogy Körmenden is szervezett körülmények között lehessen dartsozni?

Baráti társaságból indult az egész folyamat, pénteki napokon szoktunk szervezni magunknak háziversenyt és egy idő után szerettünk volna nagyobb tömeget bevonzani. Így pattant ki Kocsis „Csene” Zsolttal közösen a fejünkből egy városi darts bajnokság ötlete, négy vendéglátóhellyel (Kónya Kávéház, Rampa Söröző, Pinka Poharazó, Hubertusz eszpresszó) egyesülve. 2015. március végén kezdetét is vette az első bajnokság. Először 18 fő nevezésével startolt és hangulatos 3 hónapos küzdelmet hozott, a végén pedig nem várt sikerre tett szert a 8-as döntő, amelyen már szép számmal voltak nézők is. 2015. szeptemberében egy szintet lépni akartunk és tervbe vettünk egy egyesület létrehozását, amelyben Halmosi Tamás személyében találtam meg azt az embert, akivel képesek vagyunk a legtöbbet kihozni a darts adta lehetőségekből. 2015 decemberében pedig beadtuk az alapító okiratot és a kérelmet a Vas megyei Törvényszékhez a Körmendi Darts Club Sport és Kulturális Egyesület megalapításához, melyet a Magyar Darts Szövetség is elismert és immáron tagjai vagyunk.

Jelenleg kik alkotják a csapatot?

Több fronton is versenyzési lehetőséget kínál a szövetség, mi ebből kettő sorozatra összpontosítunk majd. Elsőként az NB III-as osztályban fogunk szerepelni csapatban. Jelenleg 8 fő vállalta a szereplést (Huff László, Halmosi Tamás, Kocsis Zsolt, Horváth István, Gergely János, Mesterházi András, Koncz Zoltán, Biró Gyula), amúgy a Club jelenleg 26 tagot számlál, és még várom a jelentkezőket a csapatba, de a versenyengedély kiváltása 5000Ft/fő/év és az amatőr státusz elvesztésével jár, ezért egyelőre nem mindenki vállalja fel. A második sorozat a Ligaforduló, amely egy egyéni pontszerzős verseny és négy helyszínen zajlik (Keszthely, Zalaegerszeg, Szombathely, Körmend). Egy héten egy helyszínen rendeznek tornát, amin helyezések alapján kapják a játékosok a pontokat. A ligafordulók október végéig tartanak, minden helyszín 10 versenyt rendez.

Eddig két rendezvényetek volt Körmenden, az utolsó december elején. Szép számú résztvevővel és érdeklődővel zajlott le az esemény.

Az első bajnokság 2015 tavaszán zajlott, 2015 szeptemberében beindítottuk a második városi bajnokságot, amelyre már 24-en neveztek. A 8-as döntőt a Körmendi Művelődési házban tartottuk kivetítővel, bevonuló zenével, speakerrel és minden extrával, ami a sportág népszerűsítéséhez kell, valamint az általunk csodált PDC világbajnokságon is látható. Közel 100-120 néző előtt zajlott az esemény, óriási hangulatban. A visszhangok alapján országosan is elismerték, mert ilyen szervezésben még nem volt dartsverseny az országban. Ahogy az elsőt, úgy a második bajnokságot is kiválóságunk Huff László nyerte izgalmas csatában, de megérdemelten.

A győztesnek milyen tovább lépési lehetőségei vannak?

Ez egy helyi verseny volt, így a nyereményen kívül a következő sorozatban kiemelt játékosként kezeljük, illetve dartsos berkekben most már nem hangzik rosszul a „körmendi bajnok” megszólítás. Ezt bizonyítva a bajnokság után két héttel Laci megnyert egy nyílt tornát, a Zalaegerszeg Opent.

Ebben az új, országos tagság milyen előnyöket hozhat? Egyáltalán mit jelent a számotokra egy országos szövetség tagjának lenni?

Óriási megtiszteltetés nekünk, hogy elismerték az egyesületünket és ez által bekerültünk egy olyan vérkeringésbe a darts sportágán belül, hogy ha akarnánk és lehetőségünk lenne, szinte minden nap versenyezhetnénk hivatalosan. Korábban már említettem, hogy a tagság által Ligafordulós helyszín lettünk. Ez havonta közel 20-50 versenyzőt fog Körmendre vonzani. Remek játékosokat és új helyszíneket ismerhetünk meg, tapasztalatot szerezhetünk, cserélhetünk. Kiemelt tornákra juthatunk el, amit amatőrként nem tehetnénk meg. Ez nagyobb kihívást is jelent és még több edzést, de imádjuk ezt a sportot, és akit egyszer megfertőz, az a „betege” lesz a sportágnak.

A jövőben milyen terveitek vannak? Mikor és hol várható a következő rendezvényetek?

Terveink egyértelműek, fejlődni mindenáron, darts népszerűsítése, iskolákkal való együttműködés és a matematikai készségek fejlesztése a dartson keresztül. Tornákon és versenyeken egyre előkelőbb helyezéseket szeretnénk elérni, csapatban pedig egy jó szezont játszani és megragadni a mezőnyben. Célunk egy saját klubhelység, amin gőzerővel dolgozunk, több lehetséges verzió is van, ezek közül meg kell találnunk a legoptimálisabbat. Utánpótlás nevelés az egyik fő csapásirányunk, mert a fiataloké a jövő és hatalmas előnnyel indul az, aki már gyerekkorban elsajátítja az alapokat, kezdve a számolástól a technikáig. Van most is köztünk általános iskolás tag, Kolozsvári Zsolt személyében, aki „megráncigálta” már pár nagyobb dartsos bajuszát is.  A következő ligafordulós verseny január 22-én lesz Zalaegerszegen, aztán Körmenden január 29-én pénteken 18:00-kor, ahol bárki elindulhat csak ki kell váltani a szabadidős versenyengedélyt a helyszínen. Ez a nevezési díjon felül 1000Ft és egy évig érvényes.

Január 25-től lehet nevezni a III. Körmendi Városi Bajnokságra. Versenykiírás és nevezési lehetőség a fent említett vendéglátóhelyeken.

Minden, a Clubbal, a bajnoksággal és a versenyekkel kapcsolatos részlet kikerül a legnagyobb közösségi portálra, figyeljétek és „lájkoljátok” a Körmendi Darts oldalát, ahol naprakész információval látunk el minden érdeklődőt.

Keressetek minket bizalommal, szeretettel várunk mindenkit!

Üdvözlettel: Biró Gyula
Körmendi Darts Club
elnök

Köszönöm megtisztelő válaszodat, további sok sikert, sok 180-at és kilencnyilast!

Comments are closed.