A Politico 28-as listáján olyan emberek szerepelnek, akik önálló véleménnyel rendelkeznek, és amellett ki is tartanak. Ha kell, megharcolnak igazukért. Mint a lista élén álló Orbán Viktor.

A Politico hírportál elkészítette annak a 28 európai közéleti személyiségnek a listáját, akik – az összeállítás címe szerint – fazont adnak, felrázzák és felpezsdítik Európát. A lista élére Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét állították, az őt bemutató írás címe pedig A konzervatív felforgató.

A lista második helyezettje Margrethe Vestager az EU dán versenyjogi biztosa, a Hajthatatlan versenytárs. Harmadik Nicola Sturgeon, a skót Nemzeti Párt vezetője, a Tökéletes szeparatista. A negyedik helyen már egy csoport is található, a német Welcome Refugees alapítói és Horst Seehofer, bajor miniszterelnök. Jellemzésük szerint A nagylelkű nép és a zsémbelő bajor. Az ötödik Stromae, azaz Paul Van Haver, a belga, de Nagyon nemzetközi popsztár.

Orbán Viktor, a konzervatív felforgató

Orbán Viktor nem lehet ignorálni, írja a Politico a magyar miniszterelnök bemutatásában. A 10 milliós, kevés természeti forrással rendelkező Magyarország vezetője nem könnyű ember. Lehet szeretni, vagy gyűlölni – az emberek többsége vagy ezt, vagy azt teszi – de figyelmen kívül nem lehet hagyni.

Az Orbán politikai márka a politika új normája Európában. Az orbáni jegyeket fel lehet fedezni a francia Nemzeti Frontnál, de a balos spanyol Podemosnál is, amint Lengyelország új konzervatív vezetőinél, Olaszországszocialista miniszterelnök Matteo Renzi esetében, a toryknál Nagy-Britanniában – de még Donald Trump esetében is Amerikában.

A teljes listát itt tekinthetik meg.