Tájékoztatjuk szurkolóinkat és a közvéleményt, hogy – az interneten, az egyik portálon megjelent találgatásokkal ellentétben – klubunk készen áll arra, hogy a következő szezonban is kilépjen a nemzetközi kupaporondra.

A klub ügyvezetőjeként ezt már hivatalosan is jeleztem a honi szövetség főtitkára felé, akivel több telefonbeszélgetésen vagyunk túl ebben a témában.

Bár más ügyekben folyamatos az érdeklődés felénk, a nemzetközi kupaszerepléssel kapcsolatban eddig nem kaptam megkeresést a sajtó részéről, pedig a megjelent találgatást egyetlen kérdéssel meg lehetett volna előzni.

Ez úton szeretném egyértelművé tenni klubunk ezzel kapcsolatos álláspontját:

Tudjuk, hogy átalakulóban van az európai kupák rendje, ezért elsőként annak a kérdésnek kell eldőlnie, hogy a magyar klubok közül hány csapat, és melyik sorozatban indulhat. A hazai szövetség ezt követően dönthet arról, hogy mely kluboknak ad zöld utat a kupaszereplésre.

Csapatunk elmúlt szezonbeli szereplése alapján alapból nem jogosult arra, hogy lehetőséget kapjon a kupaindulásra, ugyanakkor az EuroChallenge sorozatban nem vallottunk szégyent, egyetlen, utolsó pillanatban kapott kosár miatt maradtunk le a továbbjutásról, a végül a legjobb négy közé jutott román ellenféllel szemben.

Mi ismét készen állunk arra, hogy ha az előttünk végzett klubok közül nem töltik fel a lehetséges keretet, illetve az MKOSZ-től erre felkérést kapunk, akkor újra kilépjünk az európai porondra.

 (A legfrissebb hírek szerint két európai kupasorozat indul a következő szezonban. Azok a klubok, amelyek nem lehetnek ott a legjobbak között, egy második mezőnyben tehetik próbára magukat. Elviekben Magyarország két helyet kapna itt, de a FIBA Europe honlapján olvasható, hogy 40 ország mintegy 100 csapatát versenyeztetnék meg, mielőtt kialakul a 64 csapatos mezőny, ahol négyes csoportokban dől majd el a továbbjutás a 32 közé. Az új rendszer még nincs bejáratva, és nem tudni, hogy minden ország él-e a felkínált kvótával, illetve, hogy a bejelentett két hely a 64 csapatra vonatkozik-e, vagy az előselejtező bővebb mezőnyére. Fenntartjuk, hogy ha lehetőséget kapunk, akkor élünk ezzel és vállaljuk a nemzetközi megmérettetést.)

Zsebe Ferenc
ügyvezető