A házigazda magyar válogatott 3-2-re legyőzte az olasz csapatot a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság második fordulójában, hétfőn a Papp László Budapest Sportarénában.

Korábban 37 alkalommal találkozott a két csapat, 12 magyar és 18 olasz siker mellett 7 döntetlen született. Ezt megelőző három mérkőzésüket a magyarok nyerték, legutóbb a februári katowicei felkészülési tornán 4-1-re.

Az olaszok a lengyelek 3-1-es legyőzésével kezdték a tornát, míg a magyar válogatott kétharmadnyi helytállást követően 3-0-ra kikapott a kazahoktól.

Ezúttal is látványos lézerbemutató előzte meg a találkozót, majd a magyar válogatott kabalaállatát, Csúszkát köszöntötte nagy tapssal a 7150 néző.

A mérkőzés az olaszok nyomásával indult, akik szerencsés találattal szereztek vezetést: Kevin Wehrs borította fel a magyar kapu előtt Tommaso Traversát, a fekvő csatáron pedig megpattant a távolról ellőtt korong, s Vay Ádám felett a hálóba pörgött. A gólt követően aktívabbá vált Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese, ám változatlanul az olaszok kísérleteztek többet, 16-4 volt a kapura lövések száma az első húsz percben.

A második játékrész a rendkívül aktívan kezdő házigazda egyenlítésével indult: Sofron István keresztpasszából Sarauer Andrew szerezte a vb első magyar gólját. A játék kiegyenlítettebbé és feszültebbé vált, s bár a harmad közepén az olaszok bejuttatták a korongot a magyar kapuba, a játékvezetők szabálytalanság miatt nem adták meg a gólt. Kicsivel később Thomas Larkin találatával viszont emberhátrányban kerültek újra előnybe a tavaly még a világelitben szereplő olaszok. A vezetésük azonban mindössze 55 másodpercig tartott, a létszámfölényt kihasználva szép összjáték végén a csapatkapitány Vas János értékesítette Sebők Balázs passzát. A harmad végén nagy fölényben játszott a házigazda, bár ebben a játékrészben is többször lőttek kapura az olaszok (17-10).

A záró felvonás elején szinte felrobbant a Papp László Budapest Sportaréna, amikor Wehrs átadását Sebők váltotta gólra: először mutatott magyar előnyt a kivetítő. A nézők meg-megújuló bíztatása mellett sorra vezette a veszélyes támadásokat a házigazda, s uralta a játékot.

A harmad közepén a közönség hangos skandálással köszöntötte a kivetítőn feltűnő, a lelátón ülő Pat Cortinát, akinek a vezetésével tíz éve, Szapporóban először harcolta ki az A csoportos részvételt a nemzeti együttes. Az utolsó öt percre fordulva a “Gyerünk, gyerekek, egy ország veletek”, illetve a “Hajrá, magyarok!” zúgott, a magyarok pedig önfeláldozó védekezéssel állták az utolsó percben a kapuslehozatal miatt létszámfölényben támadó olasz rohamokat, s megszerezték első győzelmüket a vb-n.

A magyar válogatott legjobbja Sebők Balázs, míg az olaszoké a csapatkapitány Armin Helfer lett, a díjat Pat Cortina, illetve korábbi segítője, Diego Scandella adták át.

A magyar válogatott a keddi pihenőnapját követően szerdán a szlovénokkal, csütörtökön a lengyelekkel játszik. A világbajnokságot a britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda.

Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

Sebők: van karakter a csapatban

A mindent eldöntő gól szerzője, Sebők Balázs szerint van karakter a magyar jégkorong-válogatottban, amely kétszer is egyenlített, s végül 3-2-re legyőzte az olasz csapatot a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság második fordulójában, hétfőn a Papp László Budapest Sportarénában, míg Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány a kapusmunkát emelte ki.

“Néhány kisebb változtatást hajtottunk végre, hiszen az olaszok más hokit játszanak, mint a kazahok” – fogalmazott a szakember. – “Az első harmadban az ellenfél uralta a játékot, szinte csak egy csapat volt a jégen, Vay Ádám tartott minket mérkőzésben ekkor.”

Kifejtette, a második húsz percben csapata irányába dőltek el a kétesélyes szituációk, így tudtak előbb kétszer is egyenlíteni, majd a záró felvonásban a maguk javára billenteni a mérleg nyelvét. Kitért rá, a meccs alatt is változtatott, amikor hátrányba került együttese, míg a hajrában azokra a játékosokra helyezte a hangsúlyt, akik a védekezéshez is hozzá tudtak tenni.

“Hihetetlen volt a hangulat a csarnokban, a szurkolók elképesztő atmoszférát teremtettek, és a csapattal egymást hajszolták előre” – szögezte le az olasz szövetségi kapitány, Clayton Beddoes. Hozzátette, a végén remek védekezést mutatott be a házigazda, ennek köszönhetően tudta megőrizni előnyét.

A harmadik magyar gólt szerző Sebők Balázs a mérkőzés után elmondta: “rettentő jó érzés” a győzelem, amire nagy szüksége volt a válogatottnak. “Viszont ahogyan a kazahok elleni vereséget, úgy ezt is gyorsan el kell felejteni, mert még három meccsünk van hátra” – hangsúlyozta a támadó. Kiemelte: gólját “nem a világ legjobb lövése” előzte meg, és alighanem a szurkolók segítségére is szükség volt, hogy az olasz kapuba került a korong.

“Van karakter a csapatban, egy erős válogatott ellen sikerült fordítanunk” – nyilatkozta Sebők.

A második magyar gólt szerző Vas János szerint a csapat ugyanolyan jól játszott, mint vasárnap, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezúttal lőtt három gólt.

“Tudtam, hogy ilyen játékkal kell jönnie a góloknak és a győzelemnek” – folytatta Vas. A csapatkapitány elmondta: külön öröm, hogy két harmadot is megnyert az együttes.

Galló Vilmos szerint fárasztó volt a mérkőzés, és a csarnok meleg hőmérséklete ezúttal is sok plusz energiát vett ki belőlük. Elmondta, az első magyar gól nagyon fontos volt, mert “óriási lökést” adott a csapatnak. A nagy mezőnymunkát végző Nagy Krisztián kiemelte: a kazahoknál lényegesen agresszívabb ellenféllel szemben hasonló stílusú játékkal készültek, és tisztában vannak azzal, hogy a kiegyenlített erőviszonyok miatt “sok munka és egy kis szerencse” is kell ahhoz, hogy eldőljön egy összecsapás.

“Sok melót, sok energiát tettünk bele ebbe a meccsbe” – mondta a védő Pozsgai Tamás. Kiemelte: a csapat játékosai “a szívüket és a lelküket” is beletették a mérkőzésbe, amelynek meglett az eredménye.

A magyar válogatott a keddi pihenőnapját követően szerdán a szlovénokkal, csütörtökön a lengyelekkel játszik. A világbajnokságot a britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda.

Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

Korábban: Lengyelország-Szlovénia 4-2 (1-0, 2-1, 1-1)

Az állás:

1. Kazahsztán 3 pont/1 mérkőzés (3-0),
2. Nagy-Britannia 3/1 (3-1),
3. Olaszország 3/2 (5-4),
4. Lengyelország 3/2 (5-5),
5. Magyarország 3/2 (3-5),
6. Szlovénia 0/2

(MTI / MTI Fotó: Kovács Tamás)