Ma van virágvasárnap, ezzel a nappal hivatalosan is megkezdődött a nagyhét, amely húsvétig tart – emlékeztettek az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Monostori László plébániai kormányzó felidézte: a katolikus egyház ezen a napon emlékezik meg Jézus Jeruzsálembe bevonulásáról. Mint mondta: az emberek virágokat szórtak Jézus elé, úgy köszöntötték, mint egy uralkodót. Erre a dicsőséges bevonulásra emlékeznek virágvasárnapon – mondta.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik. A hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, “ahogy egykor a jeruzsálemiek is hódoltak Krisztus előtt” – írták.

Ez a vasárnap “az Úr szenvedésének vasárnapja” néven ismert a liturgiában, a szertartás során elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, “megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el” – olvasható az MKPK közleményében.

A NAGYHÉT nagyböjt 4. vasárnapján kezdődik, vagyis Virágvasárnap, „Urunk szenvedésének vasárnapján”.

A nagyhét (hebdomada sancta) az emlékezés ideje Krisztus szenvedéseinek azon eseményeire, melyek Jeruzsálemi bevonulásával kezdődtek.

Nagycsütörtökön a püspök papjaival misézik, a szent olajokat megáldja, megszenteli a krizmát.

A Nagycsütörtöki esti misével az Úr szenvedésének és feltámadásának Húsvéti Szent Háromnapja kezdődik, melynek középpontja a húsvéti virrasztás, befejezője pedig Húsvét vasárnapjának vecsernyéje. (katolikus.hu)