Több mint négyszáz munkahely megtartásáért és februári munkabérük kifizetéséért demonstrált a Styl Fashion Kft. dolgozóinak kétharmada hétfőn a szombathelyi városháza előtti téren.

A Styl azért nem tud fizetni, mert a vállalat adótartozásai miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 150 millió forintos inkasszót nyújtott be a cég számlájára.

Rabi Ferenc, a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke a demonstráción azt hangsúlyozta: a ruhagyár dolgozói mielőbb egyértelmű választ szeretnének kapni arra, hogy megmarad-e a munkahelyük, az pedig szavai szerint elfogadhatatlan, hogy a dolgozók ne kapják meg a fizetésüket.

A szakszervezeti vezető megjegyezte, hogy a Styl-nek 25 százalékban a szombathelyi önkormányzat is tulajdonosa, éppen ezért megfogalmazása szerint a városnak is érdeke, hogy a cég jól működjön, hogy hosszú távon megmaradjanak a munkahelyek.

A demonstrálók és a szakszervezet képviselőit fogadta hivatalában Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestere. A megbeszélést követően Rabi Ferenc felolvasta a demonstrálóknak a polgármester levelét.

A városvezető levelében emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat 2017-ben két alkalommal nyújtott, összesen 150 millió forintos tagi kölcsönt a cégnek és legutóbbi, februári ülésén is megszavazott a közgyűlés 50 millió forint újabb tagi kölcsönt, amelyről a szerződést a Styl ügyvezetője nem írta alá, ennek ellenére a támogatás lehetőségét fenntartja.

A levél szerint az önkormányzat a tulajdonrésze arányában továbbra is kész segíteni, arra az esetre ha a többségi tulajdonos a gyár bezárása mellett dönt, létrehoznak egy a “Styl-károsultakat” segítő, mielőbbi elhelyezkedésüket támogató munkacsoportot.

A demonstrálók nemtetszéssel fogadták a gyár esetleges bezárásának említését és a munkahelyek megtartását szorgalmazták.

A demonstrációt követően Bognár Katalin, a Styl Fashion ügyvezetője az MTI-nek elmondta: tavaly októberben a menedzsment és a szakmai befektetők összeállítottak egy cselekvési tervet, amelyben leírták, hogy további 320 millió forint állami segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy talpra álljon a cég.

Szólt arról, hogy 2015-ben a Styl a munkahelyek megőrzése érdekében – több mint 10 éven át tartó felszámolási eljárás után – 1 milliárd 470 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásban részesült, ennek az összegnek a jelentős részét – több mint 900 millió forintot – az épületek, berendezések megvásárlására költötték, kevesebb mint 500 millió forint segítette a további működés átalakítását.

Szavai szerint a koncepciónak – amely könnyűipari központ “kompetencia centrum” létrehozását célozta – része volt egy beruházási terv, illetve pályázati lehetőségek kihasználása is, ez a kettő viszont nem valósult meg.

Időközben kiderült az is, hogy az önkormányzat 25 százalékos tulajdonrésze kizárja, hogy bizonyos pályázatokon a cég elinduljon. A cég jelenleg sem a munkaerejével, sem pedig a létszámával nem tud szabadon gazdálkodni, ami a piaci viszonyok között komoly hátrányt jelent – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a szakmai befektetők által korábban megígért 2,2 millió euró befektetés miért nem valósult meg, azt mondta, voltak kisebb arányú befektetések, de bizonyos stratégiai döntések meghozásához szavai szerint a tulajdonosok közös döntésére lenne szükség.

Bodnár Katalin elismerte: jelenleg a dolgozók végkielégítésére se lenne elég pénzük, de szavai szerint nem a bezárásban, hanem a további működésben gondolkodnak, nem tartanak szükségesnek nagyobb lészámleépítést sem.

Az ügyvezető közölte: március 19-re rendkívüli taggyűlést hívott össze, ezen hozzák majd meg reményei szerint a helyzet megnyugtató rendezéséhez szükséges döntéseket.

Az Éjen Szombathely – MSZP-DK- Együtt szombathelyi közgyűlési frakciója már korábban bejelentette, hogy március 14-e szerdára rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, amelynek fő célja szerintük az lenne, hogy első sorban a Styl-dolgozók bérének kifizetésére találjanak megoldást.

Jobbik közlemény

Addig várt a Fidesz, míg bedőlt a STYL? – Felelősök még mindig a helyükön?

A teljesen szétesett MSZP-nek és a korrupciós ügyekkel terhelt Fidesznek abban van a felelőssége, hogy a hosszú ideje haldokló vállalattal nem tudtak mit kezdeni, holott elég szépen érkezett uniós pénz az országba, ennek jó részét gazdasági célokra kellett volna fordítani, például munkahelyek teremtésére vagy éppen azok megtartására.” Ezt írtam november közepén a blogomba, amikor a Stylt az önkormányzatnak a 120 milliós tagi kölcsön után ismét pénzzel kellett kisegítenie azért, hogy a cég fizetni tudja a béreket.

A helyzet azóta sem javult, a cégnek továbbra is komoly nehézségei vannak a piacon, viszont több mint 400 ember sorsa a tét, és ők, a kormánypárti lapban megjelent írás szerint nem kapták meg a februári fizetésüket. Ellenzéki képviselőként (nincs jobbikos tag a felügyelőbizottságban) csak nehezen tudtam szétszálazni az elmúlt hetekben történt folyamatokat. A nyilvánosságra került információkból kiderült, hogy a Stylnek már a NAV felé is tartozása van, továbbá nem segít a cégen a város által, a februári közgyűlésen megszavazott 50 millió forintos támogatás, azt ugyanis azonnal vinné a hatóság. A cég menedzsmentje közben 320 millió forintos mentőcsomagot állított össze,, vagyis a vállalat irányítói állami és önkormányzati pénzekből próbálnak a felszínen maradni.

A történet súlyos emberi tragédia a cég dolgozóinak, akiknek a sorsa legkevésbé számított, holott ők minden tőlük telhetőt megtettek, hogy munkahelyüket megőrizzék. A történet onnét kezdődött, hogy az első (2014-es), 1,5 milliárdos állami támogatás harmada arra ment el, hogy a felszámolótól átvegyék az új vállalkozás működéséhez szükséges eszközöket, javakat. Egy ekkora pénzösszeg kifizetésénél joggal felmerül, hogy készültek-e üzleti tervek a jövőt illetően, milyen hosszú távú vízió alapján mondták ki azt, hogy a kft. nyereséges tud majd működni. Ugyanis a vállalkozás folyamatosan veszteséget termelt, ami ismét nem a dolgozók hibája, hanem a vezetőké, akiknek a tevékenységét az MSZP, Pro Savaria és a Fidesz tagjaiból összeállított felügyelőbizottság ellenőrzi.

A cég 2016-ban már több mint félmilliárd forint mínuszt hozott össze, legalább két éve látszott, hogy nagy a baj, ekkora tételnél a kisebbségi tulajdonos önkormányzat (25 százalék tulajdonrész) egyedül kevés már. A kormánypártok képtelenek voltak arra, hogy átfogó, és a dolgozók számára megnyugtató megoldást találjanak. Lehet várni a német cég beígért 2,2 millió eurós befektetésére, ha a szóban forgó vállalkozást nem kötelezi szerződés erre. Lehozhatja a Fidesz házi médiájában Hende Csaba országgyűlési képviselő, hogy személyesen járt közben a belügyminiszternél az újabb támogatásért, ha a cikk az egyetlen információja feltételese módban áll: ÚJABB TÁMOGATÁS ÉRKEZHET.

De a jelek szerint március elejéig se Németországból, se Budapestről nem érkezett. A folyamatok ismeretében a kormánypárti politikusoknak és támogatóinak már rég kész programmal kellene rendelkeznie, hogy mi lesz a céggel, és ami a legfontosabb, a dolgozókkal. Amikor már látszott, merrefele tart a vállalat, akkor a szombathelyi, Vas megyei politikai döntéshozóknak a rendelkezésre álló (és nem beígért) eszközökkel kizárólag a több mint 400 embernek sorsára kellett volna koncentrálniuk. Ha pedig ez meg sem fordult a fejekben, akkor nemcsak a cég van csődben, hanem az eddigi, kormánypártok és baloldali ellenzék által bemutatott politikai gyakorlat is, ami kizárólag az önös érdekekre koncentrált.

Balassa Péter, országgyűlési képviselőjelölt, Jobbik