Oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok és oktatók, valamint ellenzéki pártok képviselői hétfőn Budapesten.

Pilz Olivér, aki az oktatási minimum kidolgozását január 28-án, a Kossuth téren tartott demonstráción jelentette be, a Tanítanék nevében kiemelte: azért kezdték el szervezni a dokumentum kidolgozását és aláírását, mert az oktatást nemzeti ügynek tartják, ami közvetlenül vagy közvetve mindenkit érint. Kifejtette: a dokumentum alapvetése, hogy a gyerekek érezzék jól magukat az iskolában, ez ma ugyanis nincs így. Kiemelte az autonómia hiányát, a centralizációt, ami szerinte lényegében ellehetetleníti az oktatást. Szabadságra van szükség az iskolákban – hangoztatta, kiállva a szabadság mellett az iskolák fenntartásában is.Molnár Gyula, az MSZP elnöke úgy fogalmazott: “egy a dokumentum, egy a zászló”. Kiemelte: a diákokat, a gyermekeket kell a középpontba álltani és fel kell szabadítani az iskolákat.

Budapest, 2018. február 5. – Pásztor Erzsébet, az Oktatói Hálózat (OHA), Niedermüller Péter, a DK alelnöke, Juhász Péter, az Együtt elnöke, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Turi Zoltán, a Modern Magyarországért Mozgalom Párt képviselője, Dukán András Ferenc, a Momentum mozgalom elnökségi tagja, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Ambrus Gyöngyi, az Új Kezdet Párt alelnöke (b-j), valamint Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom képviselője (a képen nem látható) az az oktatási minimumról szóló megállapodás aláírásán Budapesten a Mozsár Kávézóban 2018. február 5-én. – MTI Fotó: Bruzák Noémi

Fidesz: az ellenzék a minimumot sem adta meg az oktatásnak

A Fidesz-frakció szerint az ellenzék, amely most oktatási minimumról állapodott meg, kormányzása idején a minimumot sem adta meg az oktatásnak.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója ezt annak kapcsán közölte hétfőn az MTI-vel, hogy Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom képviseletében bejelentette: oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok és oktatók, valamint ellenzéki pártok képviselői. A dokumentum alapvetése, hogy a gyerekek érezzék jól magukat az iskolában.

A Fidesz-frakció erre reagáló közleményében azt írta, kormányzása idején az ellenzék pénzt vett el az oktatásból, több száz iskolát zárt be, létbizonytalanságba taszította a pedagógusokat, elvett tőlük egyhavi bért, versenyképtelenné és “liberális kísérleti tereppé” változtatta az iskolákat, eltörölte a nemzeti alaptantervet, és a szülőket is magukra hagyta az iskoláztatás terheivel.

Hangsúlyozták, ha az ellenzéket valóban érdekelné az oktatás ügye, akkor a pártok megszavazták volna, hogy idén 572 milliárd forinttal több juthasson oktatásra, mint a baloldal kormányzásának idején. Az ellenzéknek azonban csak a saját politikai céljai fontosak, ezért a kampány közeledtével most csak újra ki akarják használni a diákokat és a pedagógusokat.

A Fidesz 2010 óta pótolja az oktatásból kivont pénzeket, országszerte épülnek és megújulnak az iskolák, közel 150 településen építenek tantermet, tornatermet vagy tanuszodát, további 527 iskolában pedig felújítások, nyelvi és informatikai fejlesztések zajlanak – sorolták. Emellett a pedagógusok bére átlagosan 50 százalékkal emelkedett és minden eddiginél többen jutnak ingyenes étkezéshez, tankönyvhöz – olvasható a Fidesz-frakció közleményében.