A balesetek megelőzése a cél

A közterületi szolgálatot ellátó állomány rendszeresen ellenőrzi a járművezetőket és hívja fel figyelmüket arra, ha a szabályokat betartva vesznek részt a közúti forgalomban, akkor nagyobb valószínűséggel elkerülhetők a balesetek.

Az intézkedések tapasztalatai Vas megyében azt mutatják, hogy sokan ülnek volán mögé szeszes ital fogyasztását követően. Az egy hónapra vetített értékek szerint a sofőrök fele hétvégén akad fenn az ellenőrzéseken.

Mint arról hírt adtunk, az elmúlt héten a szombat estétől vasárnap hajnalig tartó időszakban, egyetlen este alatt hét esetben mutatott pozitív értéket az alkoholszonda. A készülék által mért érték függvényében közigazgatási eljárást, vagy – a sofőr járművezetői engedélyének elvétele mellett – büntetőeljárást indít az illetékes rendőrkapitányság.

A szeszes ital fogyasztása már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat gyakorol a sofőrökre, amely nem teszi lehetővé a biztonságos járművezetést. Többek között csökkenti a koncentrációkészséget, tompítja a reflexeket, valamint növeli a reakcióidőt. Mindezek tükrében pedig megnő a balesetek bekövetkezésének valószínűsége, veszélyeztetve ezáltal önmagát és utasait, valamint a közlekedés egyéb résztvevőinek testi épségét is.

Legutóbb a 86-os számú főútvonalon történt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset 2018. január 12-én, amikor a helyszínelésnél felmerült a gyanú, hogy a sofőr fogyasztott alkoholt, mielőtt volán mögé ült. A személygépkocsi bugaci vezetője járművével Szombathely felé tartott, amikor Egyházasrádóc térségében elveszítette uralmát a gépkocsi felett és a menetiránya szerinti jobb oldali árokba csapódva állt meg. A baleset következtében a férfi az elsődleges orvosi vélemény szerint könnyebben sérült.

A balesetek megelőzése érdekében az előttünk álló hétvégén, 2018. február 2. és 2018. február 4. között munkatársaink megyeszerte kiemelten ellenőrzik a járművezetőket. A szakemberek az ittas járművezetők kiszűrésére fókuszálnak, de emellett vizsgálják még a járművek műszaki állapotát, valamint a szükséges okmányok meglétét és érvényességét.

Minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vegyen részt a közúti forgalomban! Kérjük a gépjárművezetőket, ha volán mögé ülnek, tartózkodjanak a szeszes ital fogyasztásától, továbbá mindig tartsák szem előtt, hogy a balesetek jogkövető magatartással, körültekintő vezetéssel és egymásra történő odafigyeléssel megelőzhetők!