A betegbiztonság fejlesztésére kétszázmillió forint európai uniós (EU) támogatást nyert el a Zala Megyei Szent Rafael Kórház – jelentették be pénteken sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

Halász Gabriella főigazgató elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló projekt eredményeként a fekvőbeteg-ellátó osztályokon higiéniai fejlesztések valósulnak meg, továbbá egységes betegazonosító rendszert alakítanak ki.Hozzátette: egy kórházban nagyon sok kórokozó van jelen és válik rendkívül ellenállóvá, ezért nagy hangsúlyt kell fordítani a higiénés feltételek betartására. A pályázati forrásból ellenőrző monitorrendszert alakítanak ki, a fekvőbeteg-osztályokon pedig higiénés eszközöket – szappanadagolókat, fertőtlenítőszer-tartókat – helyeznek el, amelyeket a látogatók is használhatnak majd, így jelentősen csökkenthető a fertőzésveszély.

A projekt keretében biztonságos betegazonosító rendszert vezetnek be, a mobil leolvasók segítségével egyszerűbbé válik a betegek azonosítása, az elvégzett vizsgálatok nyomon követése – ismertette a főigazgató.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy a főigazgatót újabb öt évre kinevezték a posztra.

A Zala megyei kórházban tavaly 757 ezer járóbeteget és 40 ezer fekvőbeteget láttak el. Az egészségügyi intézményben 21 fekvőbeteg-osztály működik, 1877 dolgozót, köztük 286 orvost és 1260 egészségügyi szakdolgozót foglalkoztatnak – emlékeztetett Vigh László.

Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott kiemelte: 2017-ben a kormányzat mintegy 710 millió forint támogatást nyújtott a kórháznak: a lejárt tartozásra 63 millió forintot, ösztönző támogatásra pedig 647 millió forintot kapott az intézmény. Az átgondolt gazdálkodás eredményeként tavaly év végén az egészségbiztosítási alapból további 50 millió forintot kapott a kórház – tette hozzá.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a város számára kiemelkedően fontos a kórház működése. Beszámolt arról is, hogy az intézmény csaknem ötvenmillió forintot nyert el az emelt szintű radiológiai ultrahang-berendezés beszerzésére, és csaknem 150 millió forintot humánerőforrás-fejlesztésre. További több mint 85 millió forint pályázati forrásból a felújított orvos-nővérszálló épületében alakítanak ki egészségfejlesztési irodát, amely a város és a megye szakmai feladatainak ellátását szolgálja – mondta.