Az Egis Körmend végig vezetve 16 ponttal legyőzte hazai pályán a román Steaua Bucurest gárdáját szerdán a férfi kosárlabda FIBA Europe Cup-selejtező második fordulójának első mérkőzésén.

A kvalifikáció nyitókörében a svéd Borast búcsúztató magyar együttes 8-0-lal villámrajtot vett, és Andre Hollins kosaraival már 11 ponttal is elhúzott, ám a román bajnoki ezüstérmes és kupaelődöntős bukarestiek 19-16-ra felzárkóztak. Nemsokára azonban 50-31 állt a nagyórán – főként a válogatottal a szeptemberi Európa-bajnokságon is remeklő Ferencz Csabának köszönhetően -, amit a szurkolók egy hatalmas Hajrá, Körmend! transzparenssel “háláltak meg”. A nagyszünetben 50-33 volt az állás.

Fordulás után Gasper Potocnik együttese 26 ponttal meglépett, a Steauában ezúttal a bajnok Alba Fehérvártól érkezett Brandon Taylor is haloványabb volt a szokásosnál. Az előző szezont az NB I negyedik helyén záró vasiak az utolsó szakaszban is magabiztosan tartották a távolságot, és még Csorvási Milán sérülése sem zavarta meg őket. A hajrában a korábbi 27 pontos különbség húsz alá csökkent, de a Körmend így is megnyugtató előnyt szerzett az első mérkőzésen.

A FIBA Europe Cup-főtáblára jutásért zajló párharc visszavágójára egy hét múlva kerül sor Bukarestben.

Mestermérleg:

Gasper Potocnik: – Nem vagyok elégedett, mert a találkozó hajrájában nem koncentráltunk eléggé, buta hibákat követtünk el, s eladtuk a tetemes előnyünket. Sokat beszélgettünk a mérkőzés előtt, hogy milyen felfogásban kell majd játszanunk, sajnos csak részben valósítottuk meg. Tizenöt labdát adtunk el, ami nagyon sok.

Jukka Toijala: – Az elején jelentős hátrányba kerültünk, nagyon rossz teljesítményt nyújtottunk. Elsősorban azért, mert nem csapatként játszottunk. A Körmend megmutatta, hogy nemzetközi tapasztalattal felvértezett, nagyon erős gárda, és ezúttal jól is dobott. Remélem, hazai környezetben másképp játszunk. (nso.hu)

  

Eredmények, FIBA Europe Cup-selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés:

Egis Körmend – Steaua Bucuresti (román) 91-75 (25-21, 25-12, 17-10, 24-32)
Szolnoki Olaj KK-Södertälje Kings (svéd) 86-63 (23-14, 22-13, 14-21, 27-15)
Balkan Botevgrad (bolgár) – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 95-96 (23-28, 21-26, 24-22, 27-20)
A visszavágókat október 11-én rendezik meg.
A BL-ből búcsúzó Alba Fehérvár már biztosan csoportkörös az Európa-kupában.