Nyolcan szenvedtek könnyebb sérülést, amikor pénteken este a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében az ELTE Savaria Egyetemi Központban végzett bemutató kísérlet során felrobbant egy kémcső.

Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a baleset során öt 8-12 év közötti gyerek és három felnőtt szenvedett könnyebb sérüléseket.

Az eddigi adatok szerint az egyetemi központ 309-es termében kálium-klorid és a réz-szulfát sókkal lángfestést végeztek, a kísérlet során alkohol borult az asztalra, ami reakcióba lépett a kísérletben szereplő anyagokkal.

Hozzáfűzte: a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szemlét tart a helyszínen.

Kutatók éjszakája az ELTE kémiai tanszékén –
Budapest, 2017. szeptember 29. Szalay Luca adjunktus (j) egyetemi hallgatókkal kémiai kisérletet mutat be az érdeklődőknek a Kutatók éjszakája országos rendezvénysorozaton az ELTE kémia szakmódszertani laboratóriumában, Budapesten 2017. szeptember 29-én. – MTI Fotó: Kovács Attila

Németh István, az egyetem rektorhelyettese az MTI-nek korábban szintén azt mondta, igyekeznek rekonstruálni az eset körülményeit, vizsgálatot folytatnak.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ hivatalos közleménye:

Az ELTE Savaria Egyetemi Központjában a Kutatók Éjszakája rendezvényen „Ellobbanó láng kísérlet” közben sajnálatos baleset történt a Savaria Biológiai Tanszéken. A balesetben 8 fő kisebb sérülést szenvedett, akik kivizsgálás után már elhagyhatták a kórházat. A részletekről a hivatalból indított rendőrségi kivizsgálás után sajtóközleményt adunk ki.

Elnézést kérünk az érintettektől és gyógyulást kívánunk!